Com identificar els riscos psicosocials

Tradicionalment, les empreses han adoptat mesures preventives per reduir els riscos de seguretat i higiene en el treball, però les empreses també presenten riscos psicosocials que, encara que difícils de mesurar i d’establir-ne la relació causa/efecte sobre la salut, tenen l’origen en condicions de treball deficients i afecten la salut de les persones, psicològicament, fisiològicament i socialment, i impacten també en la bona salut de les organitzacions.

Il·lustració de l'e-Book L'estrès, a ratlla!Què són els factors i els riscos psicosocials?

L’OIT-OMS (Organització Internacional del Treball – Organització Mundial de la Salut)  defineix els factors psicosocials:

Els factors psicosocials a la feina consisteixen en les interaccions entre el treball, el medi ambient, la satisfacció a la feina i les condicions de la seva organització, per una banda, i per l’altra, les capacitats dels treballadors, les seves necessitats, la seva cultura i la seva situació personal fora del treball; tot això, a través de les percepcions  i experiències, pot influir en la salut i en el rendiment i la satisfacció en el treball.

L’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball defineix els riscos psicosocials com:

  … els aspectes de disseny, organització i gestió del treball, així com del context social i mediambiental que poden causar un dany psicològic, social o físic en el treballador.

Quins són els factors de risc psicosocial?
El National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) d’EEUU, presentà com les principals condicions de risc psicosocial:

  1. La cultura de l’organització: escassa comunicació entre els diferents nivells jeràrquics, manca d’ajuda per a la resolució de problemes i absència de definició d’objectius.
  2. El rol de treball: expectatives de treball no definides o difícils d’obtenir, excés de responsabilitats o funcions, actuacions contra l’ètica professional, …
  3. La seguretat i la promoció laborals: inseguretat en el treball, dificultats per al creixement laboral, manca de formació per adaptar-se als canvis amb rapidesa.
  4. Les relacions interpersonals: ambients socials desfavorables, deficiències relacionades amb el treball en equip, conflictes interpersonals.
  5. Les condicions ambientals: condicions de treball desfavorables o perilloses: soroll, clima, substàncies tòxiques, …
  6. El disseny dels treballs: treballs amb un alt nivell de responsabilitat, treballs repetitius o rutinaris, treballs amb excessiva o amb escassa càrrega de treball, absència de control del ritme de treball, …
  7. L’estil de direcció: nul·la participació en la presa de decisions, poca comunicació i una política contrària a la conciliació de la vida familiar i laboral.

NIOSH Model of Job Stress
Impacte per l’exposició als riscos psicosocials
L’impacte dels factors de risc psicosocial en la salut i en el  benestar dels treballadors pot ser considerable i pot afectar qualsevol persona, independentment de les responsabilitats que desenvolupi i del lloc de treball concret que ocupi, i els efectes poden manifestar-se diferidament en el temps.
L’exposició a factors de risc psicosocial poden tenir conseqüències en:

 1. L’organització:
  – El rendiment laboral: menys eficiència i productivitat.
  – La qualitat i la quantitat de productes o serveis de l’organització.
  – Increment de les taxes d’error.
  – Augment de l’absentisme.
  – Increment de l’accidentalitat.
  – Conflictes en les relacions interpersonals.
  .
 2. Els treballadors i les treballadores:
  Estrès.
  Burnout, o síndrome d’esgotament professional, o síndrome del cremat.
  – Assetjament moral, o mobbing.
  Fatiga mental; disminució de la capacitat de resposta enfront de demandes cognitives.


Conclusions:

En els riscos psicosocials, la relació causa-efecte no és tan clara com en el cas dels riscos de seguretat i higiene, però la conjunció de diferents factors de risc psicosocial pot provocar l’aparició dels efectes esmentats, no obstant:

 • No sempre l’exposició a factors de risc psicosocials concrets tindrà conseqüències negatives per a l’organització i els treballadors i treballadores.
 • No totes les persones exposades als mateixos factors de risc psicosocials patiran els mateixos efectes ni es manifestaran de la mateixa forma ni amb la mateixa intensitat.
 • No hi sol haver efectes provocats directament per un sol factor de risc psicosocial.

Els factors de risc psicosocial tenen la potencialitat de causar danys sobre la salut física i psíquica de les persones, però no necessàriament els causaran.

Legalment, les empreses tenen l’obligació d’avaluar i aplicar polítiques de prevenció dels riscos psicosocials per protegir la salut dels treballadors i treballadores. Les organitzacions també hi tenen molt a guanyar aplicant-les.

A nivell personal, t’interessa avaluar els riscos psicosocials del teu lloc de treball, la teva salut i el teu benestar físic i emocional estan en joc. Identificar-los és el primer pas per aplicar mesures preventives. Si vols guanyar salut a la feina, puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
NIOSH: Stress… At Work
Els processos de treball i els riscos psicosocials, Oficina de Seguretat Salut i Medi Ambient de la UB.
Full informatiu Factors Psicosocials, Servei de Prevenció de Riscos Laborals de la UPC.

Compartir és estimar! de Jose Mondo

About these ads
Aquesta entrada s'ha publicat en Com fer ..., Desenvolupament professional, Estrès i qualitat de vida, Gestió emocional, Relacions Personals i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Com identificar els riscos psicosocials

 1. Mª Angels diu:

  Gràcies Sophia per tots els teus comentaris,són molt interessants..

  Una abraçada.
  Mª Angels

 2. Retroenllaç: Com identificar els riscos psicosocials | Sophia Blasco. Coaching ... | First aid kit for teachers | Scoop.it

 3. Ens convé tenir molt presents aquests riscos i minimitzar-los al màxim a la feina i aquest article ens ajuda a prendre’n consciència.

I tu, què en penses? Explica'ns-ho!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

Connecting to %s