Com fer babaganuix, o mutabal, una delícia oriental

Baba Ghanoush, de Basel15, a la ViquipèdiaEl babaganuix és un puré d’albergínia, anomenat karhmus riffi en berber, baba ganuj, baba ghanoush, baba ghannouj i baba ghannoug en àrab, mutabal i muttabal, en armeni i melitzanossalata en grec, és un plat originari de la Mediterrània Oriental, la base és l’albergínia escalivada i trinxada amb la forquilla, amb el morter o amb la picadora, amanida amb crema de sèsam, anomenada tahina, oli d’oliva, all i, opcionalment, suc de llimona, algunes receptes incorporen iogurt. Es presenta guarnit amb pebre vermell i julivert i un rajolí d’oli d’oliva, o altres guarniments com les nous de la fotografia. És un plat deliciós i molt nutritiu.

La recepta per preparar el babaganuix:

Ingredients per preparar babaganuix per a 4 persones:
– 400 g d’albergínia escalivada.
– 2 cullerades soperes de crema de sèsam, tahina, la pots trobar a les carnisseries islàmiques.
– 2 cullerades soperes d’oli d’oliva.
– 2 cullerades de suc de llimona, opcionals.
– 2 grans d’all mitjans, picats ben fins amb el morter.
– Sal, al gust.
– 2 cullerades de iogurt, opcionals.
– Pebre vermell dolç, 1 culleradeta per guarnir el plat. Pots optar per combinar pebre vermell dolç i picant.
– Comí mòlt, 1 culleradeta. Per aconseguir més aroma, a casa, torrem el comí, lleugerament, i el piquem al morter amb una micona de sal.
– Julivert trinxat, opcional per decorar el plat.

La preparació és senzilla:
Escaliva les albergínies, mentre es refreden, deixa-les a l’escorredora per a que treguin una mica de suc, així et quedarà la crema més consistent.
Una vegada pelades, posa tots els ingredients a la batedora, els bats i llest.
Personalment, m’agrada més esmicolar l’albergínia amb una forquilla, afegir-hi la resta d’ingredients i remenar-ho; aquesta consistència m’agrada més que la d’un puré massa fi.
Si vols alleugerir la textura, pots afegir un parell de cullerades de iogurt.
Altres presentacions empren ceba de Figueres i tomàquets madurs per decorar el plat.
Habitualment el servim amb un bon pa, la pita o el pa casolà del Marroc hi combinen bé.
L’hummus, un plat a base de cigrons deliciós, té una preparació similar i de vegades els combinem en un mateix àpat.
La fotografia que segueix ens presenta un plat combinat de vegetals, cuits i crus, amb les cremes d’hummus i babaganuix com a guarniment.

Vegetarian Meze Platter and Turkish Bread, David Jackmanson, al FlickrHi ha moltes receptes de babaganuix, aquesta recepta és la que emprem a casa nostra.

Bon profit!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Compartir és estimar! de Jose Mondo

Tagged with:
Arxivat a + Receptes per Viure Bé!, Com fer ...

I tu, què en penses? Explica'ns-ho!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: