Els motlles de silicona alliberen substàncies químiques no desitjades als aliments quan les utilitzem a altes temperatures; el risc també hi és present en emprar llengüetes de gat o espàtules de silicona per a remenar o escurar cassoles o motlles a altes temperatures.
El consell Danès de Consum ha fet l’estudi Silicone moulds can release unwanted chemicals into the food, comparant 18 motlles de cuina per a enfornar.
De l’estudi s’extreuen diverses conclusions:
- La silicona, que durant el procés de fabricació, no s’ha endurit prou i s’exposa a temperatures altes allibera substàncies químiques nocives per a la salut.
- Un dels tòxics són els siloxans cíclics que actuen com a disruptors endocrins i augmenten el risc d’infertilitat.
- La meitat dels motlles analitzats van alliberar elevades quantitats de tòxics diversos i/o també siloxans cíclics.
- Amb el temps i l’ús repetit, el motlle allibera cada cop més substàncies tòxiques als aliments.
Recomanacions del Consell Danès de Consum per a minimitzar els riscos
- Respectar la temperatura màxima d’ús especificada al motlle.
- Utilitzar motlles fabricats a Europa; el que és barat ens pot sortir car per a la salut.
- Abans del primer ús, escalfar el motlle buit a 200 ºC.
- Enfornar el motlle el més lluny possible de les parets del forn i de les parts inferior o superior del forn.
- Descartar els motlles amb aspecte danyat.
Personalment, utilitzo motlles tradicionals de llauna i paper de forn, remeno els guisats amb culleres de fusta i escuro les cassoles amb llengües de gat de silicona quan la cassola ha perdut temperatura; me dóna més tranquil·litat.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach



