Compte amb la silicona a la cuina

Els motlles de silicona alliberen substàncies químiques no desitjades als aliments quan les utilitzem a altes temperatures; el risc també hi és present en emprar llengüetes de gat o espàtules de silicona per a remenar o escurar cassoles o motlles a altes temperatures.

El consell Danès de Consum ha fet l’estudi Silicone moulds can release unwanted chemicals into the food, comparant 18 motlles de cuina per a enfornar.

De l’estudi s’extreuen diverses conclusions:

  • La silicona, que durant el procés de fabricació, no s’ha endurit prou i s’exposa a temperatures altes allibera substàncies químiques nocives per a la salut.
  • Un dels tòxics són els siloxans cíclics que actuen com a disruptors endocrins i augmenten el risc d’infertilitat.
  • La meitat dels motlles analitzats van alliberar elevades quantitats de tòxics diversos i/o també siloxans cíclics.
  • Amb el temps i l’ús repetit, el motlle allibera cada cop més substàncies tòxiques als aliments.

Recomanacions del Consell Danès de Consum per a minimitzar els riscos

  • Respectar la temperatura màxima d’ús especificada al motlle.
  • Utilitzar motlles fabricats a Europa; el que és barat ens pot sortir car per a la salut.
  • Abans del primer ús, escalfar el motlle buit a 200 ºC.
  • Enfornar el motlle el més lluny possible de les parets del forn i de les parts inferior o superior del forn.
  • Descartar els motlles amb aspecte danyat.

Personalment, utilitzo motlles tradicionals de llauna i paper de forn, remeno els guisats amb culleres de fusta i escuro les cassoles amb llengües de gat de silicona quan la cassola ha perdut temperatura; me dóna més tranquil·litat.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Desconegut's avatar

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!