Pautes per a una dieta astringent

Quan se’ns inflama el tracte gastrointestinal patim l’anomenada gastroenteritis, que ens provoca diarrea, de vegades acompanyada de vòmits i d’un alt risc de deshidratació.
Adoptar una dieta astringent amb aliments tous, fàcils de digerir, beure líquids que ens aportin minerals per refer l’equilibri hidrosalí i evitar alguns aliments irritants ens ajudarà a refer-nos de la gastroenteritis.

“Dieta blanda para curar problemas gastrointestinales” de l’article “Dieta Blanda” al blog “Cómete la salud”

A continuació trobaràs:
1.- Líquids astringents
2.- Aliments astringents
3.- Aliments a evitar
4.- Com preparar aigua d’arròs
5.- Com preparar aigua de pastanagues
6.- Com preparar sèrum glucosalí
7.- Quan cal consultar el metge

1.- Líquids astringents
– Aigua d’arròs
– Aigua de pastanagues
Orxata de xufa
Llimonada natural feta a casa
– Sèrum glucosalí casolà

“Roasted carrot soup”, de Michael, al Flickr

2.- Aliments astringents
– Sèmola d’arròs
– Arròs bullit
– Crema d’arròs
– Crema de pastanaga + arròs
– Puré de pastanagues
– Puré de patates
– Pa torrat
– Pollastre sense pell, vedella sense greix o peix blanc bullit o a la planxa
– Poma crua
– Plàtan madur
Codonyat

3.- Aliments a evitar
– Fibra vegetal, ja que estimula la motilitat intestinal
– Llet i formatge
– Guisats greixosos, fregits, embotits i aliments en salmorra, ja que irriten la mucosa digestiva
– Picants
– Aliments flatulents
– Cafè, té, xocolata i begudes que portin cafeïna, ja que estimulen el reflex gastrocòlic i el peristaltisme

4.- Com preparar aigua d’arròs
– 1 litre d’aigua
– 1 tasseta (mida cafè) d’arròs
Posa-ho a bullir entre 1/2 i 1 hora a foc lent, afegint-hi aigua per compensar l’evaporada en la cocció.
Deixa-ho reposar fins a que es refredi.
Cola-ho.

5.- Com preparar aigua de pastanagues
– 1/2 Kg. de pastanagues rentades, pelades i tallades en trossos petits
– 1 litre d’aigua
Posa-ho a bullir entre 1/2 i 1 hora a foc lent, afegint-hi aigua per compensar l’evaporada en la cocció.
Deixa-ho reposar fins a que es refredi.
Passa-ho pel colador premsant-ho lleugerament.
Conserva’l a la nevera, rebutja’l passades 24 hores des de la preparació.

6.- Com preparar sèrum glucosalí casolà
El sèrum és una solució equilibrada d’aigua, electròlits i glucosa; per preparar-la necessitem:
– 1 litre d’aigua
– 2 cullerades soperes de sucre
– 1/2 culleradeta de sal
– 1/2 culleradeta de bicarbonat
– 1 tassa de suc de llimona
En barrejar la solució, n’obtindrem el sèrum glucosalí casolà.
Conserva’l a la nevera, rebutja’l passades 24 hores des de la preparació.
Caldrà beure’n entre 1 i 2 litres diaris.

“Stethoscope”, de Walt Stoneburner, al Flickr

7.- Cal consultar el metge de família si:
– La febre supera els 38˚C
– Hi ha sang, moc o pus a les deposicions
– Hi ha dolor abdominal fix
– La diarrea dura més de 3 dies
– Patim un empitjorament dels símptomes.
Cal parar especial atenció cas de persones grans i nenes i nens petits, la deshidratació pot fer estralls.

L’origen de la inflamació del tracte gastrointestinal pot ser molt divers, hi ha gastroenteritis d’origen nerviós. Quan una persona es veu ultrapassada per les exigències que ha de complir, s’estressa i el sistema digestiu és molt sensible a l’estrès.
Ajudar-te a posar l’estrès a ratlla és la meva especialitat. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Diarrea aguda

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Alimentació i salut, Com fer ...
3 comments on “Pautes per a una dieta astringent
  1. Bel Mas ha dit:

    Gràcies Sophia! M’anirà molt bé per la propera que espero que no arribi ;-)
    A mi em va bé mantenir la dieta astringent un parell de dies més encara que els símptomes hagin desaparegut per evitar que torni la inflamació.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!