La celiaquia al descobert

Un virus, aparentment benigne, sembla ser el responsable de provocar la malaltia celíaca segons publica EurekAlert!

“Aquest estudi mostra clarament que un virus, clínicament asimptomàtic, afecta el sistema immunològic i fixa les bases per provocar un trastorn auto-immune, la malaltia celíaca”, declarà la Dra. Bana Jabri, coautora de l’estudi, professora al “Department of Medicine and Pediatrics”, vicepresidenta de recerca al “Department of Medicine” i  directora de recerca a la “University of Chicago Celiac Disease Center”.

L’estudi, conjunt de la Universitat de Chicago i de la Universitat de Pittsburgh “School of Medicine”, ha descobert que la infecció amb reovirus fa que augmenti la propensió a patir la malaltia celíaca.
L’estudi també ha observat que els pacients amb malaltia celíaca tenen nivells alts d’anticossos contra el reovirus en comparació amb les persones que no pateixen celiaquia.
Els resultats conclouen que la infecció per reovirus deixa una empremta permanent al sistema immune que provoca que el cos desenvolupi la malaltia celíaca.

Els investigadors han assenyalat que, encara que l’estudi mostra que la infecció per reovirus provoca la posterior reacció immune contra el gluten, aquesta reacció per si sola no danyaria l’intestí prim. Hi ha altres factors que intervenen en danyar les vellositats de l’intestí prim.

Què és la malaltia celíaca o celiaquia?
És una intolerància al gluten (una proteïna present en el blat, el sègol i l’ordi), és una malaltia autoimmunitària, caracteritzada per una pèrdua total o parcial de les vellositats que recobreixen l’intestí prim.
Alguns dels símptomes són diarrea crònica, retard del creixement (cas que afecti en la infància) i cansament.
Quan mengem gluten, el sistema immunològic fa una reacció creuada amb el teixit de l’intestí prim, l’inflama i n’atrofia les vellositats, interferint en la correcta absorció de nutrients que es fa a través de les vellositats intestinals afectades.

L’únic tractament eficaç, ara per ara, és una dieta lliure de gluten que possibiliti la recuperació completa de les vellositats intestinals, ja que els especialistes, fins fa ben poc, desconeixien amb exactitud  què desencadenava la malaltia celíaca.

La cura de la celiaquia serà possible!
Aquest estudi obre les portes a dissenyar altres protocols d’abordatge de la celiaquia que permetin passar-la de ser una malaltia crònica a trobar-li cura. La “University of Chicago Celiac Disease Center” ha engegat un programa per desenvolupar estratègies per prevenir i curar la celiaquia dirigit per la Dra. Jabri.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: