Com activar el nostre sistema “antiaging”

El nostre cos està equipat amb un sistema “antiaging” extraordinari, uns protocols de renovació, neteja, reutilització i reciclatge cel·lulars per optimitzat l’eficàcia dels sistemes i preservar la bona salut: l’autofàgia.
Els estudis sobre els mecanismes de l’autofàgia cel·lular del professor Yoshinori Ohsumi, investigador i professor universitari japonès especialitzat en biologia cel·lular, li han valgut el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia el 2016.

L’autofàgia és un mecanisme de renovació i autoconservació que reutilitza les cèl·lules disfuncionals, i repara i neteja de toxines i residus les cel·lules operatives.

Els principals beneficis de l’autofàgia són:

  • L’efecte anti-envelliment o “antiaging”, regenerador cel·lular
  • L’eliminació de proteïnes tòxiques de les cèl·lules a les que s’atribueixen malalties neurodegeneratives com el Parkinson i l’ Alzheimer
  • El reciclatge de proteïnes residuals
  • El subministrament d’energia i nous materials de construcció per a cèl·lules que tan sols requereixen reparacions
  • La regeneració de cèl·lules sanes
  • El reconeixement i la desactivació de cèl·lules disfuncionals i l’activació dels mecanismes reparadors, contribuint a reduir el risc de càncer.

L’autofàgia és una bona estratègia per a la prevenció i el tractament del càncer; el cos pot reconèixer i eliminar aquestes cèl·lules cancerígenes utilitzant el mecanisme de l’autofàgia. Hi ha diversos estudis orientats a trobar solucions en aquesta direcció:
Autophagy in malignant transformation and cancer progression
The multiple roles of autophagy in cancer

Com activar l’autofàgia, el protocol anti-envelliment que portem encastat de sèrie.

El dejúni intermitent i les dietes cetogèniques activen l’autofàgia.

Fer dejuni és la forma més efectiva d’activar l’autofàgia, conclou l’estudi Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Des del punt de vista mèdic es considera que el dejúni comença 16 hores després del darrer àpat. Sembla ser que quan el cos no ha de gestionar l’arribada d’aliments des de l’exterior, pot centrar-se en tasques de renovació, reparació i manteniment per optimitzar la pròpia salut.

L’estat de cetosi, activat per una dieta rica en greixos i baixa en carbohidrats, la dieta cetogènica, és una altra manera d’activar l’autofàgia. La dieta cetogènica utilitza els greixos com a font d’energia. Diversos estudis suggereixen que la cetosi activa l’autofagia.

Els baixos nivells de glucosa que s’aconsegueixen amb el dejuni intermitent o amb la dieta cetogènica estan vinculats a baixos nivells d’insulina i de glucagó. És el nivell baix de glucagó qui inicia l’autofàgia, el protocol reparador, regenerador i rejovenidor del cos.

Practicar el dejuni intermitent distribuint els àpats en una franja petita i amb llum del dia, de 8:00 a 14:00 per exemple, dóna molts bons resultats, consulta’n els detalls a A quina hora mengem SÍ que importa.

Activar el protocol d’autofàgia, un protocol antienvelliment natural del cos, ens proporciona molts guanys de salut. El professor Yoshinori Ohsumi ha posat al descobert els mecanismes biològics del dejuni, una pràctica comuna en moltes cultures que es considera que, a més a més de ser beneficiós per a la salut, purifica l’organisme. A la natura, els animals malalts fan dejuni instintivament per refer-se, una saviesa ancestral intuïtiva.

Fonts:
Autophagy: What You Need to Know 
Effect of a Ketogenic Diet on Alzheimer’s Disease Biomarkers andSymptoms: “Brain Energy for Amyloid Transformation in AD (BEAT-AD)” Study 
Therapeutic potential of autophagy-enhancing agents in Parkinson’s disease 
An Overview of Autophagy: Morphology, Mechanism, and Regulation

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut, Com fer ...
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: