5 tècniques bàsiques d’atenció plena (Mindfulness)

Viure en atenció plena vol dir estar present ara i aquí, amb els cinc sentits, i tractar d’interpretar les coses tal com són, sense jutjar-les.
Practicar l’atenció plena requereix un esforç inicial que, en practicar-la a diari, es transforma en una habilitat natural de la vida quotidiana que ens ajuda a expressar la millor versió de nosaltres mateixes per viure una vida plena i saludable.

L’objectiu és gestionar l’atenció, a continuació hi ha 5 tècniques bàsiques:

 1. Focalitza l’atenció al present, viu ara i aquí
  La vida transcorre ara i aquí i els pensaments ens segresten l’atenció i ens la focalitzen al passat o al futur, ens desconnecten del present. Deixem de banda els pensaments i focalitzem l’atenció al present que és on tenim tota la capacitat de maniobra, el que va passar ahir ja està fet i al futur encara no hi hem arribat. Què t’impedeix viure ara i aquí?
 2. Fes-te observadora
  Els pensaments, de vegades, ens segresten l’atenció i, en lloc d’ajudar-nos, ens van a la contra. Intentar controlar els propis pensaments és poc pràctic. Mentre estàs practicant l’atenció plena, col·loca’t d’observadora dels propis pensaments; en fer-ho, crees una distància entre tu i el pensament i decideix no parar-li ni atenció  ni crèdit, llavors el pensament passa i no et pot segrestar l’atenció.
  També podem observar les reaccions emocionals que vivim i, en crear distància entre l’emoció que sentim i nosaltres, podeu entendre què ens l’ha provocada i modular-ne l’impacte, podem respondre, en comptes de veure’ns segrestades per una reacció emocional poc convenient.
 3. Tria quins fils de pensaments alimentes
  Convertir-te en observadora dels propis pensaments t’apodere.
  Els pensaments són interpretacions que impacten emocionalment, podem decidir quines ens interessa adoptar.
  Podem identificar els pensaments que són inadaptatius, rebutjar-los i adoptar pensaments adaptatius.
 4. Regula el teu benestar
  Un cop identificats i bandejats els pensaments inadaptatius, sobre el passat o sobre el futur, aconseguim respondre davant les situacions que ens arriben més equilibradament.
  Hi ha una connexió directa entre els pensaments, les emocions i els comportaments. Els pensaments que donem per bons impacten sobre el nostre estat emocional i sobre el nostre comportament, ens interessa ser exigents amb quins pensaments alimentem per procurar-nos benestar.
 5. Respira
  Quan respires profundament implicant el diafragma, focalitzant l’atenció en el ventre expandint-se i contraent-se en cada inhalació i exhalació, a més a més de practicar l’atenció plena, optimitzes la respiració i l’eficiència del sistema vascular. A 5 minuts per relaxar-te respirant trobaràs un exercici guiat.

Adoptant aquestes 5 tècniques d’atenció plena aconseguiràs unificar el cos, les emocions i la ment.
A Com practicar l’atenció plena, el “mindfulness” trobaràs més idees per practicar l’atenció plena.

Traducció i adaptació de 5 Ways Mindfulness Helps At Work

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ..., Gestió emocional
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: