La comunicació és complexa per a qualsevol persona, però per a la mare, que ha patit una pèrdua progressiva de recursos cognitius com a conseqüència de la malaltia neurodegenerativa que pateix, les dificultats per entendre’ns, per expressar-se i per trobar les paraules per dir allò que ens vol dir són més grans. Algunes pautes ens han ajudat a normalitzar i a desdramatitzar la comunicació amb ella.
Algunes de les pautes que ens han facilitat la comunicació amb la mare han estat:
- Parlar-li a poc a poc, mirant-la als ulls i reforçant el missatge amb el llenguatge gestual.
- Evitar les discussions.
- Mai no dir-li no, si ho fem, li farem molt difícil que desisteixi. És millor proposar-li fer-ho d’aquí una estona o també fer una maniobra de distracció.
Per exemple, si ella diu: Vull anar-me’n a casa!
No ens serviran respostes del tipus: no pot ser, està molt lluny, ara no podem, no pots anar-hi sola, …
És millor utilitzar aquestes: Sí, en acabar de dinar, hi anirem. Sí, ara quan arribi el teu fill, t’hi acompanyarà, …
O focalitzar la seva atenció en una altre tema, per exemple: Què comprarem per al sopar. - Adreçar-nos-hi pel seu nom, amb respecte i afecte.
- Emprar frases curtes i senzilles, si cal, li les repetim.
- En preguntar, formular preguntes senzilles que admetin un sí, o un no, per resposta i donar-li temps per a que pugui respondre-les.
- Quan respongui, donar per bona qualsevol resposta.
- Si no troba una paraula, li la facilitem nosaltres sense donar-li més importància.
- Si no vol fer allò que li proposem, deixar passar una estona, proposar-li-ho de nou i, si es nega, valorar el grau de criticitat, si no és de vital importància, desistir.
- Evitar posar a prova la seva memòria.
- Facilitar-li la participació en les converses, fent-li preguntes senzilles li fem saber que compta.
- Prevenir si hi ha algun problema auditiu o visual que li dificulti la comunicació en col·laboració amb la doctora de família i amb la infermera.
- Acariciar-la i agafar-li la mà sovint, amb el contacte corporal percep l’afecte i la companyia.
- Respectar la seva situació particular evitant posar en evidència les seves dificultats.
- Evitar parlar de la malaltia que pateix en presència seva, ella se n’adona fins un cert nivell i difícilment sabrem quin.
Cuidar la mare a casa ens ha representat canvis als que ens hem anat adaptant tots i hem anat aprenent pautes i estratègies per gestionar-los bé. Aquestes pautes són les que hem seguit a casa tots, el cuidador, la cuidadora i nosaltres. Si estàs vivint una situació semblant, podem compartir solucions a l’espai comentaris, o si ho prefereixes, a títol individual.
A Cuida’t! Programa per a familiars i cuidadors trobaràs un seguit de consells per ajudar-te a gestionar situacions diverses de la cura de persones en situació de dependència.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Jo visc amb el pare d 83 anys i haig d reconeixer k no ho porto b. no tinc massa paciencia. no sent ni veu be i reconec k t k ser dur per ell. intentare reaccionar millor. a vegades li exigeixo tota la agudesa pero tb es dur per mi admetre k mon pare esta mermat d les seves facultats. era ell ki ens protegia i ara haig d ser jo el pal d paller.
Ara és el nostre torn, hem de bastir les seves mancances amb afecte, com ells van bastir les nostres. Et recomano aquest vídeo: Estem preparats per Conviure amb l’Alzheimer?