Estem preparats per conviure amb l’Alzheimer? (vídeo)

Estem preparats per acceptar una malaltia com l’Alzheimer, o altres malalties neurodegeneratives, que provoquen deteriorament cognitiu, i adaptar-nos-hi?

La malaltia d’Alzheimer provoca una progressiva pèrdua de la memòria, deteriorament de les capacitats cognitives, canvis psicològics i alteracions de comportament com a conseqüència del procés neurodegeneratiu. Això afecta les habilitats socials i la pròpia independència per atendre la cura personal diària (vestir-se, rentar-se, pentinar-se, alimentar-se, …), les persones afectades per aquestes malalties neurodegeneratives augmenten el seu grau de dependència dia a dia.

Alzheimer, de Jon Díez SupatSi es produeix l’eventualitat, ens interessa, entre altres:
Saber que el doctor Dale Bredesen ha dissenyat un protocol amb el que ha aconseguit revertir el deteriorament cognitiu provocat per l’Alzheimer
Acceptar la nova situació en la que es troba la persona que la pateix i els canvis que representarà per a la família.
Entendre les característiques i l’evolució d’aquest tipus de malalties ens permetrà gestionar, en millors condicions, la cura i les atencions específiques que requereix.
Organitzar-nos per atendre els nous requeriments que ens han sobrevingut.
A més a més, ens interessa:
– Adoptar estratègies que ens facin amable la convivència, simplificant al màxim els quefers diaris i quotidians.
– Desdramatitzar la situació.
– Entendre que no hi ha culpables.
– Aprofitar l’oportunitat per tornar-li, a la persona malalta, l’afecte que ens ha regalat.
– Adoptar mesures per reduir i gestionar l’estrès, la nova situació representa una sobrecàrrega que ens pot ultrapassar.

Per adaptar-nos a la nova situació ens convé:
Identificar-la, com més aviat millor; conèixer les característiques d’aquestes malalties ens ajudarà a entendre millor com ho està vivint la persona que la pateix i a gestionar la nova situació.
Adoptar mesures per cuidar la persona amb dependència, degudament, sense que la situació ens desbordi. Consulta les 10 regles d’Or per a cuidadores i cuidadors.
Si no aconseguim adaptar-nos a la nova situació ens estressarem, i això encara afegirà més pressió a la situació.

La mare ha patit una malaltia neurodegenerativa, cuidar la mare a casa ens ha permès aprendre pautes, estratègies i trobar solucions als problemes que ens han anat sorgint. Si estàs vivint una situació semblant, podem compartir solucions per cuidar a l’espai comentaris, o si ho prefereixes, a títol individual.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , , ,
Arxivat a Aprenent a Cuidar Cuidant, Gestió emocional, Relacions Personals
2 comments on “Estem preparats per conviure amb l’Alzheimer? (vídeo)
  1. Antònia Anglés ha dit:

    No, no estem preparats per conviure amb una persona que pateixi Alzheimer o alguna de les malalties deteriorament cognitiu.Primer que tot ho te que aceptar-la com a tal el cuidador que el propi malalt, aquesta part no és gens facil.
    Desde fa cinc anys al pare li varen diagnosticar Alzheimer,de moment és bastant independent degut que té els habits molt marcats, però té lapsus cada cop més seguits deguts a la malaltia.
    La doctora a l’última visita em va preguntar que com li parlava i s´hi m’alterava , la meva resposta va ser que no, ja que jo li par-lo com si ho estes fent a un nen de set anys, de façana és el meu pare, però de cap no, és molt trist,pensar així m’ajudat molt a entendre la malaltia i entendre que de cap ja no és el meu pare.
    Hi han moments que em cau el món a sobre, llavors és quant penso, ens ha tocat i tenim que tirar endavant costi el que costi.

    • Sophia Blasco ha dit:

      Estem d’acord, no estem preparats, però si es dóna la situació, comptar amb els recursos necessaris i suficients per gestionar-la degudament sense que ens ultrapassi és clau.
      Habitualment, aquestes situacions s’aborden afegint, a la ja carregada llista de responsabilitats i quefers diaris que tenim les dones, les noves tasques i atencions, i les persones, les dones també, tenim uns recursos i una energia limitades.
      Et recomano el Test de nivell d’estrès ( https://coachingpersonal.cat/2011/02/28/estres-test-de-nivell-destres/ ). Aquest qüestionari, emprat per mesurar l’impacte de l’estrès en cuidadors, i cuidadores, de nens d’educació especial, avalua les manifestacions psicològiques, físiques i socials de l’estrès com a indicadors de salut.
      La frase ‘Em cau el món a sobre’, el fet que la doctora et preguntés si t’alteraves i la darrera expressió que empres ‘costi el que costi’ indiquen que la situació te està desbordant. Et convé l’ajuda d’un professional per gestionar sosteniblement la nova situació.
      Sophia

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: