Els fitoquímics que ens aporten les verdures i les fruites interactuen amb l’ADN i influeixen en l’expressió dels gens, activant-los o desactivant-los; és l’anomenat efecte epigenètic, amb un impacte en la salut força considerable, fent-nos més resistents a certes malalties.
El codi genètic que ens han llegat els ancestres interacciona amb la dieta, amb l’estil de vida i amb el medi ambient generant-se modificacions epigenètiques a l’ADN, que són reversibles, i que es poden produir durant la fase intrauterina i també al llarg de tota la vida.
El poder epigenètic dels aliments ens pot fer resistents a patir:
- Càncer
El paper de l’efecte epigenètic per modificar el risc de patir càncer va ser el primer que es va descobrir. Als països asiàtics, on mengen moltes crucíferes ( bròquil, cols de Brusseles, coliflor, col de fulla, …), el càncer de pròstata presentava una incidència deu vegades menor que als EEUU.
La substància química que redueix el risc de patir càncer de pròstata és el “sulforaphane“, que impedeix que les cèl·lules del càncer de pròstata es multipliquin, a la vegada que reforça la capacitat natural del cos per lluitar contra el càncer activant els gens supressors de tumors. - Inflamació
El desequilibri entre inflamació i antiinflamació accelera l’envelliment i provoca malalties cròniques com la diabetis, les malalties cardiovasculars i l’Alzheimer.
Hi ha gran varietat d’aliments vegetals que poden prevenir, reduir, i fins i tot revocar, els canvis epigenètics que provoquen inflamació crònica. - Malalties cardiovasculars
Les modificacions epigenètiques a l’ADN poden reduir el risc de patir malalties cardiovasculars com l’aterosesclerosi i la insuficiència cardíaca. Les substàncies que ho propicien són els polifenols. - Obesitat i sobrepès
Els científics han trobat indicis per suposar que certs canvis epigenètics durant la gestació i la lactància poden desajustar l’equilibri entre la ingesta i la despesa energètiques, augmentant les probabilitats de patir sobrepès, obesitat, síndrome metabòlica i diabetis tipus II.
Adopta una dieta epigenètica per garantir-te un envelliment saludable
Les fruites, les verdures, les llavors i la fruita seca tenen poder epigenètic gràcies als polifenols i fitoquímics bioactius que ens aporten.
Hi ha prop de 8000 polifenols, els més estudiats pel seu potencial per prevenir i revertir malalties en base a l’efecte epigenètic són:
Les catequines: ens les aporta el te verd, el te negre i el te oolong
La curcumina, és el pigment groc i el component principal de la cúrcuma
El resveratrol, el trobem als cacauets, els nabius i a la pell del raïm, ja sigui fresc o en pansa.
Els issotiocianats, com el sulforaphane, ens l’aporten les crucíferes: les cols de fulla, la coliflor, el bròquil, les cols de Brussel·les, …
Les isoflavones, les mongetes seques i la soja en són riquíssimes.
I altres principis actius que ens aporten la fruita seca, els cereals, els anacards, l’all, el julivert, el romaní, el card marià i el pollastre.
La interacció entre els gens i els nutrients, l’acció nutrigenòmica, és un carrer de dues direccions, els aliments activen o desactiven certs gens i, a la vegada, el gens determinen les preferències alimentàries. A mesura que avanci la nutrigenòmica, descobrirem altres components que ens podran ajudar a millorar la salut més específicament.
Ara tenim més raons per fer la nostra alimentació més saludable facilitant que l’ADN pugui configurar les expressions genètiques més convenients per millorar la nostra salut.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Traducció i adaptació de:
Eat For Your Genes: Why a good diet matters more than bad genes