Com protegir-nos del botulisme

El botulisme és una malaltia poc freqüent i molt greu, fins i tot pot arribar a ser mortal, provocada per la toxina botulínica, un dels tòxics naturals més potents, produïda pel Clostridium botulinum que forma espores termorresistents àmpliament difoses en el medi ambient. Afortunadament tan sols es multiplica i produeix toxina botulínica en certes condicions:
– En absència d’oxigen
– Amb un medi alcalí, amb un pH superior a 4,5
– En ferides contaminades
– A l’intestí d’infants i d’adults, bé sigui per immaduresa immunològica o per alteració de la flora intestinal.

Hi ha tres formes diferents de botulisme, segons estigui provocat per:
Transmissió alimentària en ingerir toxina botulínica preformada a l’aliment. És la forma més freqüent de la malaltia.
Proliferació del microorganisme a l’intestí, el botulisme intestinal, que es pot produir en lactants de menys de sis mesos i està originada per la ingesta d’espores i producció i alliberament de la toxina botulínica a l’intestí.
Contaminació de ferides amb espores que alliberen la toxina a l’interior de la ferida.

La prevenció del botulisme de transmissió alimentària es basa en aplicar bones pràctiques en l’elaboració, en la conservació i en el consum dels aliments.

  • En consumir, rebutgem qualsevol conserva o aliment envasat amb signes d’alteració: pèrdua de l’estanquitat de l’envàs, la tapa bombada, l’envàs goteja, presència de rovell al pot o a la tapa, surt gas en obrir el pot, surt escuma o brolla líquid en obrir el recipient, fa mala olor, el contingut té mal aspecte, està descolorit o fa pudor, presenta floridures o qualsevol altra alteració apreciable.
    Com que la presència de toxina botulínica no es detecta a simple vista, qualsevol anomalia al pot o a la llauna és un signe de possible contaminació de la conserva i prevenir sempre és millor que curar.
  • Escalfem els aliments abans de consumir-los a més de 80 °C durant almenys 10 minuts, provocarà la destrucció de la toxina botulínica.
  • En envasar aliments a casa o elaborar conserves casolanes cal seguir procediments d’higiene estrictes per reduir la contaminació dels aliments. La Generalitat de Catalunya ha publicat una guia per elaborar conserves casolanes de forma segura.

Documentat al monogràfic Botulisme publicat per la Generalitat de Catalunya, consultat el 06/05/2019.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
One comment on “Com protegir-nos del botulisme
  1. […] Precaucions: El botulisme és una malaltia poc freqüent i molt greu, fins i tot pot arribar a ser mortal, provocada per la toxina botulínica, aquesta la produeix un microrganisme que pot contaminar els pots de conserva que es comercialitzen i els que fem a casa. La prevenció del botulisme de transmissió alimentària es basa en aplicar bones pràctiques en l’elaboració, en la conservació i en el consum dels aliments. […]

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: