Ingredients
1 taronja, emprarem la carn completa i la pell.
3 volums de farina
2 volums de sucre
1 volum d’oli d’oliva, o de gira-sol
3 ous
1 sobret de llevat químic
1 pessiguet de sal
Estris necessaris
2 bols per barrejar separadament els ingredients líquids de la farina i el llevat
1 remenador o batedor
1 tasseta de te per mesurar
1 motlle mitjà
1 picadora per picar la pella i la carn de la taronja
Preparació pas a pas
1.- Preparem el motlle, l’untarem amb l’oli, o amb mantega, i l’empolsarem amb farina, o amb pa ratllat, també anomenat farina de galeta.
2.- Pelarem la taronja molt fina i reservarem la pell.
3.- Traurem la pell blanca de la taronja, li deixarem la carn neta.
4.- Amb la picadora, picarem la carn de la taronja i mesurarem quant fa de volum; aquest serà el volum de referència per mesurar la farina, el sucre i l’oli. Posarem la carn de la taronja triturada en el bol de treball.
5.- Amb la picadora, picarem, molt finament, la pella de la taronja junt amb els 2 volums de sucre i els afegirem al bol de treball; aquesta és la clau de l’aroma del pastís.
6.- Afegirem 1 volum d’oli al bol.
7.- Posarem els 3 ous al bol de treball.
8.- En aquest moment, hi afegirem el pessiguet de sal.
9.- Batrem els ingredients següents: l’oli, la carn i la pella de la taronja, el sucre i els ous, abans d’afegir-hi la farina i el llevat químic.
10.- En un altre bol, barrejarem el sobre de llevat químic i els 3 volums de farina.
11.- Arribat aquest punt, afegirem la mescla de farina i llevat al bol on tenim els ingredients líquids, a poc a poc, ho barrejarem bé per evitar els grumolls.
12.- Abocarem la preparació al motlle.
13.- Encendrem el forn i el programarem a 180ºC.
14.- Molt important! Deixarem reposar el pastís 30 minuts abans d’enfornar-lo per a que el llevat químic treballi bé.
15.- El courem 30, o 40 minuts, a 180ºC
16.- Verificarem que estigui cuit punxant-lo al centre amb un escuradents, si l’escuradents surt net, el pastís està cuit.
Presentació
Utilitzarem sucre de llustre per donar-li el darrer toc abans de presentar-lo a taula.
Algunes variacions
Podem adoptar la decoració del “Flourless orange cake” (Pastís de taronja sense farina) que utilitza un almívar preparat amb el suc d’una taronja, la pell tallada en juliana i 155 grams de sucre per banyar el pastís. Aquesta recepta, com que utilitza farina d’ametlla en comptes de farina de blat, és apta per a persones celíaques.
La Laura Bashar decora el seu “Orange Upside Down Cake” (Pastis de taronja tombat) coent-lo sobre una base de caramel i rodanxes de taronja, i li dóna el tomb per servir-lo. Caramel·litza, en una paella antiadherent o al mateix motlle, 2 cullerades de sucre morè amb 2 cullerades de mantega sense sal, quan el caramel és al punt, el retira del foc i hi afegeix 2 taronges a rodanxes fines. Sobre aquesta base, aboca la massa del pastís i el cou. El serveix posant la base amb les rodanxes de taronja a la part de dalt.
Gaudeix d’aquest deliciós Pa de Pessic de Taronja, t’encisarà i és fàcil de preparar!
Bon profit!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Veig que una de les amigues de la meva web http://www.4barres.cat ha fet un enllaç a aquesta recepta, que per cert fa venir ganes de tastar-la.
Salut.
Ara mateix l’he enfornat; avui, el decoraré amb l’almibar de suc i pell de taronja; aquest pastís encisa!
Quina bona pinta que fa, com deu d’estar-ne de bo!
Ves per on, jo faig exactament la mateixa recepta que la Laura i a més de quedar molt bo, queda molt maco a la vista, amb les rodanxes de taronja. El podeu fer amb un motlle rodó o allargat.Proveu l’ho!
Tens raó, queda espectacular!
Reblogged this on Celler-Adocse.
Una abraçada Sophia, encara que no em convé gaire per allò dels quilos de més però ho provaré perquè fa una pinta!
També tenim dret a regalar-nos! Gràcies M. Olivet
Nyammmmmmmmmmmm😋😋😋😋😋, Mare meva quina pinta té aquets pastís, no me’l perdo per fer-lo.
El gust de taronja aquí el tenim per tot arreu, polpa i pell, l’essència està sobre tot en la pell, val la pena treure-li amb cura ben treta la part blanca perquè ens amargaria…. uiiii es que estic fent un curs de pastisseria i estic aplicada.
Bon profit , ja sento el gustet.
Llàstima que no el puguem tastar virtualment!