Arrugues, la pel·lícula

Pòster de la pel·lícula Arrugues, a la Viquipèdia

Arrugues, “Rides” en la versió original en francès, és el còmic fet pel valencià Paco Roca que tracta sobre la tercera edat, l’envelliment, la pèrdua d’autonomia, l’alzheimer, les relacions amb la família i les residències.

La versió en castellà guanyà el Premio Nacional del Cómic de España. Arrugues ha estat traduït a moltes llengües, també al català, i ha estat portat al cinema amb la pel·lícula Arrugues, un llargmetratge d’animació per a adults.

Arrugues narra l’amistat entre Emilio i Miguel, dos ancians reclosos en una residència geriàtrica. Emilio, que acaba d’arribar a la residència en un estat inicial d’Alzheimer, rep l’ajuda de Miguel i altres companys per impedir que el traslladin a la planta superior de la residència, el pis dels assistits, que és com anomenen allà les persones amb un alt grau de dependència provocat per malalties neurodegeneratives o d’altres orígens. El seu pla esbojarrat proporciona un toc de comèdia i tendresa al tristíssim dia a dia de la residència; encara que per a moltes persones les seves vides ja havien acabat, ells acabaven de començar-ne una de nova.

El trailer d’Arrugues:

L’escena amb la monitora de mobilitat, de la versió en castellà:

Arrugues ens proporciona una altra mirada, imprescindible, sobre l’envelliment i l’impacte en la pèrdua d’autonomia i l’augment de la dependència. A la web oficial de la pel·lícula Arrugas en trobaràs molts altres detalls.

Al meu parer, ‘Arruguesens ajuda a normalitzar i a acceptar el fet de la pèrdua d’autonomia, a fer visible com la viuen les persones que la pateixen i a entendre quines són les seves necessitats per poder atendre-les millor.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Aprenent a Cuidar Cuidant, Parella i família
3 comments on “Arrugues, la pel·lícula
  1. Laura ha dit:

    És cert és una pel.licula molt tendre i dura a l’hora. Està molt ben reflexat el dia a dia en una residència. Puc donar fer!!

  2. Oriol López ha dit:

    Una pel·lícula que cal veure. Imprescindible.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: