Barrant el pas a les úlceres per pressió

Zones d'ulceració, de la web de l'Institut Català de Salut

Zones d’ulceració, de la web de l’Institut Català de Salut

Les úlceres per pressió, o necrosi postural, es produeixen per pressió, o per fricció, perllongada. Les persones amb malalties cròniques, enllitades, o immobilitzades en cadires, que pateixen una pressió prolongada en una zona del cos i tenen dificultats  per canviar de postura, són les que reuneixen un seguit de factors de risc per patir-les.

Com identificar les úlceres de pressió?
En un primer moment, presenten un envermelliment de la pell, on hi ha la pressió, que no desapareix en suprimir la pressió. Si aquest envermelliment evoluciona, es necrosa el teixit i apareix una ferida més profunda que pot arribar a afectar el múscul i fins i tot, l’os.

Úlcera de pressió, de la web Salut a Primària

Úlcera de pressió, de la web Salut a Primària

Què provoca les úlceres de pressió?
La pressió directa del pes del propi cos comprimeix els teixits. També es poden produir per la fricció. La pressió sostinguda provoca una disminució d’irrigació sanguínia de la zona afectada que pot arribar a necrosar els teixits.

On apareixen les úlceres de pressió?
Els llocs més freqüents són les zones de prominències òssies: els malucs, els talons, l’esquena i la part inferior de la esquena, la zona del sacre.

Quins són els factors de risc de les úlceres de pressió?
La pressió, la fricció i el cisallament. Altres factors importants són la immobilitat, la incontinència, el dèficit nutricional i el deteriorament cognitiu propi de les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Com podem barrar el pas a les úlceres per pressió?
Les úlceres de pressió són evitables, per aconseguir-ho cal:

  1. Netejar, revisar i hidratar la pell diàriament, especialment les zones de major risc com el sacre, els talons, els malucs, els turmells, els colzes i zones d’antigues lesions. El cuidador, o la cuidadora, ha de mantenir la pell sempre neta i seca. Rentar-la diàriament amb aigua tèbia i sabó neutre,  esbandir-la i eixugar-la parant atenció als plecs. Aplicar cada dia crema hidratant a tot el cos, estendre-la suaument fins que s’absorbeixi. Abstenir-nos d’emprar colònia, alcohol i pólvores de talc, assequen i irriten la pell.
  2. Si pateix incontinència urinària, o fecal, el cuidador, o la cuidadora, ha de canviar els bolquers sempre que calgui. A cada canvi, netejar i hidratar-li bé la pell.
  3. Utilitzar llençols i roba de teixits naturals i suaus i mantenir-los nets, eixuts i sense arrugues.
  4. Reduir la pressió fent canvis posturals. Si la persona es pot moure per ella mateixa, fomentar l’activitat física tant com sigui possible. A les persones enllitades, el cuidador, o la cuidadora, les hauria de moure sense arrossegar-les i canviar-les de postura almenys cada 3 o 4 hores, els canvis  de postura són imprescindibles en la prevenció i en el tractament de les úlceres per pressió. Evitar col·locar-la sobre les úlceres, o sobre les zones envermellides. Hi ha diversos materials que ens poden ajudar a disminuir la pressió: matalassos d’aire, coixins, taloneres, colzeres, …
  5. Garantir una bona nutrició i una bona hidratació. Adoptar una dieta diversa i variada ajustada a les seves preferències i al seu  estat de salut. Un organisme mal nodrit és més vulnerable a les infeccions i més lent en cicatritzar les ferides.

Què fer quan detectem una úlcera de pressió?
Si detectes una zona envermellida, o blavosa, o una butllofa, a la pell, informa immediatament el metge, o la infermera, et proporcionaran les cures i les pautes adequades.

La família tenim un paper determinant a l’hora de cuidar una persona amb dependència a casa. Aplicant aquestes mesures preventives hem aconseguit evitar que la mare pateixi úlceres de pressió, i això que fa anys que està enllitada, pateix una malaltia neurodegenerativa.
Si estàs vivint una situació semblant, podem compartir estratègies i solucions a l’espai comentaris, o a títol individual, com prefereixis.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
Les úlceres per pressió. Consells per als pacients i per a la persona que els cuida
Prevenció d’úlceres al domicili
Salut a Primària. Les úlceres per pressió

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Aprenent a Cuidar Cuidant
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: