Fer el mateix acostuma a donar-nos els mateixos resultats, però com que el canvi ens incomoda, ens hi resistim. Allò que ens és conegut ens proporciona una certa sensació de seguretat. La por de tot allò que ens es desconegut ens reforça la resistència al canvi i quan ens preguntem Què passarà si perdo el temps i els diners? o Què passarà si fracasso?, acabem desistint.

Papallona, de Victor, al Flickr
El canvi és permanent! La vida està immersa en canvis constants, no hi ha dos moments iguals, el nostre cos canvia d’un moment a l’altre.
Hi ha moltes opcions per encarar el canvi, adaptar-nos-hi és la que ens donarà millors resultats i, per aconseguir-ho, ens cal superar la resistències al canvi.
Les 4 claus per superar la resistència al canvi són:
1. Focalitza’t en les teves fortaleses
Focalitzant-te en allò que saps fer molt bé aconseguiràs resultats reeixits.
2. Reforça la teva autoconfiança
“Tant si creus que pots, com si creus que no pots, tens raó.” Henry Ford
“If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right.” Henry Ford
Si et proposes un repte, et cal creure i confiar en la teva capacitat per aconseguir-lo. Si en dubtes, fracassaràs. Necessites reforçar la teva autoconfiança i el teu coratge.
3. Planifica’t
Si vols aconseguir un objectiu et cal un Pla d’Acció: Què? Per a què? Quan? Com?
Si vols adquirir l’hàbit de fer exercici, decideix: Per a què el faràs? Quin exercici faràs? Quins dies el faràs? On el faràs? Durant quanta estona?
No planificant-te, no ho aconseguiràs.
4. Proposa’t una càrrega d’esforç i dedicació assolibles
Si et suposa una sobrecàrrega excessiva, no podràs mantenir les accions el temps necessari i suficient per convertir-les en hàbit.
Ajudar-te a superar la teva resistència al canvi, tant a nivell individual com organitzacional, és la meva especialitat. Amb el meu suport ho aconseguiràs! Parlem-ne!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Adaptat de 4 Ways to Overcome Barriers to Change and Make New Habits Stick
Algunes vegades també el desànim fa la seva aparició, i no ens permet canviar. Sabem què hem de fer. Sabem més o menys com ho hem de fer. Però estem bloquejats… i penso que aquesta sol ser la major resistència al canvi, no?
Gràcies pels teus articles!
El desànim ens apareix fruit de la frustració de les expectatives.
A qui atribuïm la responsabilitat d’aquests resultats?
La resposta ens pot donar ales o pot desanimar-nos, les conseqüències són radicalment distintes; ens interessa filar prim a l’hora d’atribuir responsabilitats.
Pots comptar amb mi per revisar-nos-ho, superar el desànim és crític.