Si no ho pots canviar …

“If you can’t change it, change the way you think about it”, de Action for Happiness

Augmentar la nostra resiliència, la nostra capacitat de recuperació en haver patit un sotrac, ens interessa.
No sempre podem preveure i controlar l’esdevenidor, però sí que podem adoptar certes habilitats i recursos per respondre amb més flexibilitat davant els desafiaments, per recuperar-nos-en i per créixer amb l’experiència; així podrem aconseguir minimitzar el risc de patir depressió o ansietat i superar la por d’enfrontar-nos a les noves circumstàncies que se’ns presentin.

La capacitat de recuperació ens ve determinada per diversos factors externs i interns: l’estil de relació amb els altres, la forma de mirar-nos els esdeveniments, les habilitats de gestió emocional i la capacitat de modular les nostres reaccions.

Els psicòlegs Karen Reivich, Andrew Shatté i Jane Gillham consideren que canviar la manera com interpretem l’adversitat pot augmentar la nostra resiliència i ens recomanen adoptar algunes habilitats cognitives i de comportament per ajudar-nos-hi, entre les quals:

 1. La xarxa social.
  Conrear-la ens reforçarà la capacitat de recuperació i ens ajudarà a crear comunitats més resistents i més felices.
 2. Demanar ajuda.
  Saber quan necessitem ajuda i demanar-la determinarà la nostra capacitat de recuperació.
 3. L’optimisme ‘realista’.
  Els optimistes realistes encaren els problemes com a reptes. Aprecien els aspectes positius de la situació sense negar-ne els negatius. No s’enganyen creient-se invencibles o negant el problema, però tampoc no es resignen ni creuen que no hi ha res a fer. Aspiren a obtenir resultats positius i treballen de valent per aconseguir-los. Reconeixen què poden canviar i què no i concentren els seus esforços allà on tenen capacitat de maniobra. Els optimistes són propensos a encarar millor l’adversitat, a demanar suport dels altres i a persistir-hi. Són experts en trobar oportunitats a les crisis, experimenten menys emocions negatives i menys estrès.

“If you can’t change it, change the way you think about it”
Action for Happiness

‘Si no ho pots canviar, canvia la manera de mirar-t’ho’
Action for Happiness

La capacitat de fer front a l’adversitat ve determinada per la interpretació que adoptem de la situació i de l’impacte que ens ha generat. Mirar-nos-ho amb perspectiva i trobar-li certs beneficis és una estratègia d’afrontament saludable.

Un estudi sobre dones supervivents de càncer de mama va concloure que en dos terços de les dones les seves vides van canviar a millor. El càncer els va donar un “toc d’atenció” que les va ajudar a centrar-se en allò que realment els importava.
L’experiència els va mostrar la fragilitat de la vida, el valor de les relacions i els va ajudar a viure més el present. Van desenvolupar una filosofia més profunda i més satisfactòria de la vida.

Trobar l’oportunitat al bell mig de l’adversitat és absolutament individual i, de vegades, no és possible ni per a totes les persones ni per a totes les situacions; la naturalesa de l’esdeveniment és determinant. Ens interessa no fer-nos culpables ni avergonyir-nos si la situació ens supera, les persones tenim límits.

Cuida’t i demana ajuda si la necessites!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Find ways to bounce back

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Estrès i qualitat de vida
One comment on “Si no ho pots canviar …
 1. MARTA ESCUDE SANS ha dit:

  hola bones vacances i sempre et llegeixo encantada.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: