
Parts florals de l’espígol, ‘lavandula angustifolia’, de Franz Eugen Köhler, de la Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Viquipèdia
Nombrosos estudis han conclòs que l’espígol, també conegut com lavanda, concretament la varietat Lavandula angustifolia, està indicada per a l’insomni, l’alopècia areata, l’hirsutisme, l’ansietat, l’estrès i el dolor postoperatori; també se li han descobert propietats antibacterianes i antivirals.
L’insomni i el desassossec
Tradicionalment, els coixins farcits de flors d’espígol s’han utilitzat per ajudar-nos a dormir bé quan estem neguitoses.
Els estudis han demostrat que l’aromateràpia amb espígol minva l’activitat del sistema nerviós, millora la qualitat del son, promou la relaxació i millora l’estat d’ànim de les persones que pateixen trastorns del son. Un massatge amb olis essencials de lavanda millora la qualitat del son, estabilitza l’estat d’ànim, millora la capacitat de concentració i redueix l’ansietat.
Diversos estudis han constatat que l’aromateràpia amb oli d’espígol ajuda a reduir l’agitació en persones que pateixen demència.
Les flors d’espígol en infusió han donat bons resultats per tractar l’insomni, el neguit i la irritació d’estómac d’origen nerviós.
Afegir aroma d’espígol al bany dels nadons aconsegueix reduir l’estrès i el plor dels nadons, en millora el son i, a més a més, relaxa les mares. L’estudi ‘Lavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infants‘ va posar en evidència que, en afegir l’aroma d’espígol a l’aigua del bany, els nadons estaven més relaxats i somreien durant el bany, i les mares tocaven i acaronaven més els nadons en banyar-los.
Els nadons ploraven menys, es miraven més la mare i el temps de son profund i reparador de després del bany s’allargava significativament. Els investigadors van mesurar els nivells de cortisol de mares i nadons i van observar que després del bany havien disminuït, fet que explica el comportament relaxat tant de les mares com dels nadons.
D’altra banda, l’estudi ‘The effect of lavender oil on stress, bispectral index values, and needle insertion pain in volunteers‘ constatà que l’aroma d’espígol redueix els nivells d’estrès.
L’alopècia areata i l’hirsutisme
L’estudi ‘Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata’ va demostrar que fent-se massatges amb oli d’espígol, farigola, romaní i fusta de cedre aplicats directament sobre el cuir cabellut durant 7 mesos s’aconseguia fer créixer el cabell.
D’altra banda, l’estudi ‘Possible efficacy of Lavender and Tea tree oils in the treatment of young women affected by mild idiopathic hirsutism’ conclou que l’oli d’espígol combinat amb oli essencial de l’arbre del te és eficaç per tractar l’hirsutisme.
Altres aplicacions
Per tractar el mal de cap, el desassossec i l’esgotament, inhalar aroma d’espígol.
Per tractar malalties de la pell, com poden ser infeccions per fongs com la candidiasi, ferides, èczema i acne, fer-se fregues amb oli d’espígol diluït en un oli base.
Per calmar el dolor articular i muscular, fer-se banys amb espígol.
Per reduir el dolor postquirúrgic, fer inhalacions d’aroma d’espígol.
Com utilitzar l’espígol en persones adultes
- Per fer inhalacions: Utilitzar entre 2 i 4 gotes d’oli essencial d’espígol diluïdes en 2 a 3 tasses d’aigua bullint.
- Aplicació externa sobre la pell: Diluir 1 o 2 gotes d’oli essencial d’espígol en 1 cullerada d’oli base d’ametlles dolces o d’oli d’oliva.
Precaucions:
L’oli d’espígol és tòxic si és ingerit per via oral.
Utilitza únicament l’oli de l’espígol diluït en un oli base sobre la pell o inhalant-ne els vapors.
Evitar-ne el contacte amb els ulls, les membranes mucoses, els llavis i el nas.
Les plantes contenen components actius que poden provocar efectes secundaris i interactuar amb altres herbes, suplements o medicaments, procura’t supervisió mèdica.
Algunes persones poden fer una reacció al·lèrgica a l’espígol amb nàusees, vòmits, mal de cap, i/o calfreds; aplicat sobre la pell pot causar irritació en algunes persones.
Les dones embarassades i els lactants han d’evitar l’ús de l’oli d’espígol.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a ‘Lavender’
Bon dia, molt interessant l’article. Només voldria puntualitzar una aspecte botànic:
L’espècie que té aquestes propietats contrastades és Lavandula angustifolia (lavanda, espígol), que creix per damunt dels 800 m de forma natural i té les flors més morades i amb una olor més allimonada (degut al Linalol) i no altres espècies semblants com pot ser Lavandula latifolia (espígol, barballó), que creix per dessota dels 800 m i té una olor més resinosa (degut a la càmfora), o la Lavandula x hybrida (lavandí), que és l’híbrid entre les dues anteriors i la cultivada més extensament i comuna a molts jardins, ja que és més productiva que la lavanda i més aromàtica que el barballó (degut a l’Acetat de linalil).
Espero que us sigui d’utilitat
Salut
Eva Moré – Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya
Saber que aquestes propietats contrastades sols les trobem Lavandula angustifolia (lavanda, espígol), que creix per damunt dels 800 m de forma natural és molt útil.
Gràcies Eva!