Beure alcohol ens provoca 7 tipus de càncer

L’informe “Alcohol as a risk factor for cancer: existing evidence in a global perspective”  publicat a “Journal of Preventive Medicine & Plubic Health” demostra l’associació entre beure alcohol i l’increment del risc de patir càncer.

Els informes del “World Cancer Research Fund” (WCRF) i del “American Institute fo Cancer Research” (AICR) de 2007 i la monografia de l’International Agency for Research on Cancer de 2012 han revisat l’associació entre beure alcohol i patir un càncer.
Els resultats dels informes han posat en evidència que la ingesta d’alcohol està directa i fortament relacionada amb el risc de desenvolupar 7 tipus de càncer: de la cavitat oral, de faringe, de laringe, d’esòfag, de fetge i colorectal (en homes) i de mama (en dones).

Independentment de la forma d’alcohol, ja sigui cervesa, vi, conyac o licors, la International Agency for Research on Cancer ha classificat l’acetaldehid dins del grup 1 de carcinogènics, que significa que ha aconseguit el màxim nivell d’evidència d’efecte carcinogènic en humans i en animals.
L’acetaldehid el produeixen les cèl·lules del cos humà en metabolitzar l’etanol de l’alcohol.

Els mecanismes d’acció carcinogènica de l’etanol són diversos:

 • Afecta directament les cel·lules que el metabolitzen per transformar-lo al acetaldehid, principalment les cèl·lules hepàtiques, on pot provocar cirrosi. La conversió també es produeix a la saliva i a l’intestí gruixut.
 • Promou la producció d’espècies d’oxigen altament reactives, que poden danyar l’ADN, alterant la metilació de l’ADN i provocant efectes hormonals, incloent-hi augments dels nivells d’estradiol, que poden incrementar el risc de càncer de mama.
 • A més a més, l’etanol també facilita l’absorció de carcinògens del fum del tabac; quan es fuma, a la boca i a la gola, augmenta el risc de càncers induïts pel tabac.
 • També pot propulsar càncers preexistents a través de la immunosupressió, de l’angiogènesi i disminuint l’efecte de la quimioteràpia.

A la vista dels diversos mecanismes d’acció carcinogènica de l’acetaldehid, com a resultat de la metabolització de l’etanol de l’alcohol a les cel·lules del cos humà, ens queda clar que el consum segur d’alcohol és zero.

L’alcohol és un dels principals factors de risc de patir càncer que pots prevenir.
Cuida’t!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
One comment on “Beure alcohol ens provoca 7 tipus de càncer
 1. Cristina del Aguils ha dit:

  Aquí al Penedès no puc compartit aquest article, ja que s’em tirarien a sobre. Ells diuen precisament al contrari, que amb moderació es anticancerígen i amb altres bones propietats.
  .
  Jo ja rebo els correus electronics sempre. Gràcies. Salutacions Sophia

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: