5 claus per resoldre conflictes amb la parella

El conflicte pot sorgir en qualsevol relació, i en la de parella també. Hi ha maneres i maneres d’afrontar el conflicte, hi ha estratègies que minen la relació i estratègies que l’enforteixen. A continuació trobaràs un exemple de cadascuna.

Una parella té establert rentar els plats un dia cadascú. Un dia, un d’ells, diguem-li Joan, arriba tard a casa, sopa i, com que no li toca netejar els plats, deixa els plats bruts a la pica. L’endemà, els plats del seu sopar encara estan a la pica i, Joan, quan arriba a casa, ha de rentar els plats del dia i els seus del sopar de la nit anterior que no li pertocava de netejar. Quan la parella de Joan arriba a casa, Joan vol parlar-ne.

Blame, de lanaughty!, al FlickrJoan podria dir:
Ahir et tocava a tu netejar el plats, i no ho vas fer.
Tot i que l’afirmació d’en Joan és certa, culpabilitza, acusa de falta de cooperació i empra unes formes que denoten que qui està portant el control de la situació i qui s’autoatribueix el paper de fer complir les normes és el Joan. Inevitablement la parella es posarà a la defensiva i l’entesa es dificultarà.
Culpabilitzar intoxica la bona comunicació i mina la relació. És una estratègia dolenta d’abordar el conflicte.

Joan també podria dir:
Quan he arribat a casa i he trobar a la pica els plats d’avui i els d’anit, m’he sentit malament, m’he disgustat.
En Joan parla d’ell, de la situació i de com l’ha afectat. Utilitzant les paraules “jo” o “a mi”, aconsegueix que la parella no es posi a la defensiva i pot tractar l’incident amb serenor. En Joan ha evitat utilitzar la paraula “tu” que posa la persona acusada a la defensiva.
Posar els fets en el centre, com l’han afectat i com l’han fet sentir, treu pressió a la situació i permet que la parella d’en Joan pugui veure les coses des del lloc d’en Joan i pugui dir-hi la seva:
– “Vaig arribar a casa molt tard, sense energies i avui m’he llevat molt d’hora per enllestir un encàrrec, m’ha semblat que no tindria temps per tot i em sentia amb molt estrès.”
En Joan escolta, es fa càrrec de la situació i li diu:
No sabia que tenies un moment tant difícil a la feina, sols et faltaven els plats. Tenim una altra cosa en comú, tots dos ens sentim estressats pels plats. Una altra vegada, podem parlar-ne i trobar una altra solució, que et sembla?

Communication and Design, d'Alex Osterwalder, al FlickrLes 5 claus per resoldre conflictes amb la parella enfortint la unitat són:
1.- Centrar-se en els fets: els plats de la nit anterior continuen a la pica.
2.- Presentar quin ha estat l’impacte: se sentia obligat a netejar els plats de la nit anterior. Mai culpabilitzar l’altra persona emprant la formulació ‘tu …‘.
3.- Exposar com es va sentir: frustrat i disgustat.
4.- Escoltar, practicant l’empatia.
5.- Mirar de trobar una solució adequada per a tots.

Totes les persones necessitem ser tractades amb respecte i consideració.
Adoptar aquestes claus per resoldre els conflictes amb la parella afavorirà la bona entesa. Si comencem a practicar-les, els beneficis no es faran esperar,  conviure en parella és un art que ens interessa conrear. En les relacions, podem adoptar moltes formes de comunicació, però totes no donen els mateixos resultats, adoptar l’estratègia guanyar/guanyar és l’única que promou el respecte i la consideració i per tant n’enforteix la unitat entre les parts.
Et recomano que, a més a més, tinguis en compte les pautes per resoldre conflictes.

Si t’has proposat resoldre els conflictes reforçant la unitat en les teves relacions de parella, puc ajudar a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Partnership Relationships

Coach personal

Tagged with: , , ,
Arxivat a Com fer ..., Parella i família, Relacions Personals
6 comments on “5 claus per resoldre conflictes amb la parella
 1. Silvia ha dit:

  Em sembla que tens molta raó, culpabilitzar fa el conflicte més gran i dificil de resoldre.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Quan se culpabilitza, el conflicte se transformar-lo en un assumpte personal, i això l’agreuja.
   Gràcies per comentar, Sílvia.

 2. Oriol López ha dit:

  Totalment d’acord, segons com s’aborda un conflicte de bon principi, es fa més fàcil o més difícil de resoldre’l.

 3. M’he sentit identificat en la forma de culpabilitzar, intentaré rectificar-ho, no és gens constructiu.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Si posem els fets del conflicte al centre, podem aliar-nos per resoldre’l i, llavors, podrem resoldre’l junts, n’aprendrem i reforçarem la unitat.
   Gràcies per comentar, Cristian.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: