Greixos i olis, essencials per a la salut

Una ingesta d’olis i greixos d’un 35% de l’energia diària ens redueix el risc de mortalitat prematura i d’accidents vasculars cerebrals.
Per contra, una ingesta per sota del 7% de l’energia diària ens incrementa el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars.

L’informe “Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study“, publicat a The Lancet, conclou que:

  • Una ingesta superior al 60% de carbohidrats, del total de calories diàries, incrementa el risc de mortalitat prematura. Els carbohidrats més utilitzats són processats, com l’arròs blanc, el pa blanc i la pasta.
  • Ingestes d’olis i greixos d’un 35% de l’energia diària, redueixen el risc de mortalitat prematura i d’accidents vasculars cerebrals, incloent-hi els àcids grassos saturats (greixos d’origen animal com la mantega, la llard, el greix de la carn, els greixos dels productes làctics o el rovell d’ou) i els insaturats (com l’oli d’oliva, de gira-sol, de soja o de blat de moro). Les troballes NO donen suport a les recomanacions dietètiques que limiten la ingesta de greixos al 30% de les calories diàries.
  • No s’ha observat que la ingesta de greixos provoqui un augment de les malalties cardiovasculars.
  • Aquest ha estat el primer gran estudi que descriu la relació que hi ha entre una ingesta per sota del 7% de l’energia diària  provinent de greixos i l’increment de mortalitat per malalties cardiovasculars.
  • Les troballes coincideixen amb les recomanacions de la Dieta Mediterrània que ha demostrat reduir la mortalitat prematura i les malalties cardiovasculars amb l’oli d’oliva i la fruita seca, que són les fonts habituals de greixos d’aquesta dieta.
  • Cal reconsiderar les directrius dietètiques mundials a la llum de la consistència de les troballes d’aquest estudi.

Durant dècades, les directrius dietètiques s’han centrat en la reducció del consum total d’àcids grassos i de greixos saturats amb la presumpció que, al substituir els àcids grassos saturats per carbohidrats i greixos insaturats, s’aconseguiria reduir el colesterol LDL i el risc de malaltia cardiovascular. Diversos assaigs i estudis han posat al descobert que aquesta reducció de malalties cardiovasculars no s’ha produït en fer aquestes modificacions a la dieta. Fins i tot, una reducció per sota del 7% incrementa el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars.

Millora la teva dieta substituint part dels carbohidrats habituals (patates, pasta, arròs i pa) per fruites, verdures, llegums, fruita seca i llavors. Adopta l’estratègia 10 al dia, t’ho farà fàcil i gustós!
Recupera les amanides amb un bon raig d’oli d’oliva, suca amb el pa les salses dels guisats, assaboreix la cansalada del pernil, delecta’t sucant el rovell d’un ou ferrat o amb una torrada amb all i oli, rossega un bon grapat de fruita seca. Els greixos els trobem als ous, a la carn, al peix blau, a la llet, al formatge, a la mantega, a la fruita seca i als olis vegetals saludables.
Tria l’oli d’oliva i evita els olis parcialment hidrogenats, contenen greixos trans no saludables.
Els greixos naturals són essencials per a la salut, els hem exclòs de la dieta i necessitem reincorporar-los, ens nodreixen i ens reforcen la salut!
Recupera’ls!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Per saber-ne més pots llegir la nota de premsa de la Faculty of Healt Sciences de la McMaster University presentant les conclusions de l’informe:”International study shows moderate consumption of fats and carbohydrates best for health

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
One comment on “Greixos i olis, essencials per a la salut
  1. […] la presencia dels olis i greixos naturals (dels ous, de la carn, del peix blau, de la llet, del formatge, la mantega, de la fruita seca i els […]

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: