L’alimentació és clau per a una bona salut. Necessitem fer-la més variada, més rica i més nutritiva, i reduir significativament aquest 5 productes blancs que ens minen la salut.
Els 5 blancs que t’interessa reduir significativament dels teus plats avui mateix són:
- El sucre blanc refinat
- La sal refinada de taula o de cuina
- La farina de blat refinat (amb la que fan el pa, la pasta, …)
- L’arròs blanc
- Les patates
1.- El sucre blanc refinat
És alt en calories i està present en gairebé tots els aliments processats.
Provoca pics de glucosa, és la principal causa d’obesitat i diabetis tipus 2. A més a més, l’alt nivell de fructosa del sucre pot afectar el fetge i afeblir el sistema immunitari.
Estalvia’t els productes processats rics en sucre: refrescos, salses, galetes i postres de les prestatgeries refrigerades dels supermercats.
Fixa’t en les etiquetes d’ingredients i valors nutricionals. Hi ha sucre? El sucre té molt noms (lactosa, maltosa, dextrosa, glucosa, sacarosa, fructosa, … ). Quants carbohidrats porta? Alguns fuets porten lactosa, el sucre de la llet.
Els edulcorants químics també ens perjudiquen la salut.
Són possibles alternatives, sempre utilitzades amb moderació, la mel, el sucre de panela i l’estèvia.
El sucre que es comercialitza a l’estat espanyol com a sucre moré és sucre blanc refinat colorejat, ho pots comprovar fàcilment afegint una culleradeta de sucre moré a un got d’aigua, veuràs com es decolora.
I si vols menjar-te un dolç, tria-te’l petitet.
2.- La sal refinada
La sal refinada conté clorur sòdic entre un 94% i un 97%, regulada pel Real Decret 1424/1983 apartat 13.1.3.
L’excès del sodi que hi ha a la sal refinada provoca retenció d’aigua, augmenta la pressió arterial i altera la funció renal reduïnt l’excreció de substàncies residuals del cos, i pot provocar pèrdua de calci, afeblint l’estructura dels ossos.
Els aliments preparats porten un excés de sal refinada, a l’etiqueta d’ingredients i valor nutricional va indicat; les salses, les patates fregides, les galetes salades, els formatges, … porten força sal.
Para atenció a les etiquetes dels aliments, també hi ha sal (sodi) als conservants com el benzoat de sodi, el glutamat monosòdic, el bicarbonat de sodi…
Hi ha diverses alternatives per a fer més saborosos els teus plats reduint la ingesta de sal. Per a cuinar i amanir els teus plats a casa utilitza amb moderació la sal de mar pura, sense refinar, que té una proporció de clorur sòdic d’un 84% i ens aporta tots els minerals que necessita el cos, la trobaràs a les herboristeries. Et suggereixo visionar el documental Aigua de mar, misteri sanació.
3.- La farina blanca
És molt refinada i es comporta com el sucre a l’organisme, es digereix immediatament i provoca pics de glucosa.
Els productes elaborats amb una alta proporció de farina blanca com el pa, la pasta, les pizzes i els dolços ens minen la salut; poden provocar obesitat, diabetis tipus 2, …
El procés de refinament de la farina blanca li treu tots els nutrients i queden sols els carbohidrats. A més a més, la farina blanca es blanqueja amb productes químics potencialment tòxics.
Si optes per utilitzar farina de blat per a fer pa o dolços a casa, utilitza la feta amb cereals integrals; l’etiqueta d’ingredients ha d’indicar que està feta amb “gra integral” o “gra sencer”. Que contingui fibra, no vol dir que estigui feta amb el gra sencer.
4.- L’arròs blanc
L’arròs és riquíssim en carbohidrats, el blanc està molt refinat, cosa que l’empobreix de nutrients, i fa que tingui un alt índex glucèmic que ens provoca pics de glucosa en sang.
Optar per l’arròs integral germinat té avantatges, és més ric en nutrients i implica un temps de digestió i absorció lleugerament més llarg. Si optes per menjar arròs integral, fes-ho amb moderació.
5.- Les patates
Es converteixen en glucosa i ens provoquen pics, tant de glucosa com d’insulina a la sang.
A més a més, contenen glicoalcaloides que poden causar inflamació intestinal i dolors articulars en algunes persones.
Optar per la diversitat de verdures de l’estació per a diversificar els vegetals dels teus plats i enriquir-los de nutrients és una bona opció. Si et poses una patateta al plat, tria-te-la de la mida d’un ou de gallina.
Tan bon punt redueixis significativament aquests 5 productes blancs dels teus plats, en sentiràs la diferència i estaràs satisfeta de la teva decisió.
Traducció i adaptació de l’article 5 White Poisons That You Should Start Avoiding Immediately
Sophia Blasco Castell, assessora i coach



