El sucre és omnipresent als aliments refinats i processats.
Com que cada vegada les persones som més conscients de com ens perjudica el sucre pel fet de provocar-nos pics de glucosa (augment del sucre en sang) i els corresponents pics d’insulina incrementant-nos el risc de patir obesitat, diabetis tipus II i moltes altres malalties, llegim les etiquetes de composició i de valor nutricional dels aliments per saber quant en porten.
Aquí ens trobem amb un problema: Els fabricants utilitzen diferents tipus de sucres i, al figurar a l’etiqueta amb noms diferents que no associem a sucre, podem pensar que el producte porta menys sucre del que realment porta.
Hi ha almenys 56 denominacions de tipus de sucre que podem trobar als aliments processats:
Afegir sucre als aliments processats en potencia el sabor. Per això trobarem sucre en la composició d’aliments on no esperaríem trobar-ne.
Per exemple, les salses salades en porten molt, aquesta ‘salsa de barbacoa‘ porta 41,4% de carbohidrats dels que 31,4% són sucre, segons consta a Open Food Facts consultada el 28/08/2019.
Resumint:
Els aliments que vénen envasats probablement porten sucre, llegim-ne la composició d’ingredients i el valor nutricional on consta el total de carbohidrats, midons i sucres, que porta.
Ens interessa decantar-nos per aliments autèntics. Una salsa de tomàquet que sols té el 21% de tomàquet no és autèntica salsa de tomàquet.
Fonts:
Els 55 noms del sucre
La base de dades Open Food Facts, informació alimentària oberta
“El código e la obesidad” del doctor Jason Fung
Sophia Blasco Castell, assessora i coach