‘Mai no donis explicacions, les teves amistats no les necessiten, i els teus enemics no et donaran crèdit’
Oscar Wilde
Oscar Wilde, escriptor i dramaturg irlandès, retratà la veritable cara de la societat noble de la seva època. Fou un gran coneixedor del comportament i del pensament humans. Emprà l’humor per descriure el món tal com ell el veia. Entre les seves obres literàries trobem El príncep feliç i altres contes, La decadència de la mentida, El retrat de Dorian Gray, El crim de lord Arthur Saville i altres relats, L’esfinx, Un marit ideal, La importància de ser Franc, ...
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Quanta raó tenia l’Oscar Wilde amb aquesta frase.
M’ho va dir el meu neuròleg i amic després d’un ictus lleu i sense “cua”.
“Quant et sentis malament en un lloc o en una situació, ves-ten, però sense donar explicacions”
Si les donessis te’n demanarien mes, alguns et recolzarien, d’altres no i et voldrien convèncer del contrari i la polèmica es faria mes gran i tu encara t’hi sentiries mes malament.
Si ho fas, al començament potser et sabrà una mica de greu, però et sentiràs alleugerit quan entenguis que “Com que mai seràs a gust de tothom, estigues be amb tu mateix respectant als demés”.
“Pots triar a viure la resta de la teva vida de dues maneres, veient que res ha canviat des-de una cadira, amb la boca torta i un braç penjant o veient que res ha canviat en plena salut, moderació i saviesa, tu tries”.
Gràcies per compartir l’experiència i la sàvia lliçó del teu neuròleg. Estar bé amb nosaltres és essencial i, com bé dius, mai acontentarem tothom.
He estat molts anys callant el que em passava. Tenia actiu un focus temporal esquerra. L’epilèpsia es controlava amb fàrmacs. Vaig viure bé, però d’haver explicat la malaltia neurològica que patia no hagués tingut tanta sort. Ara escriuria per recolzar tots els que ho pateixen. Potser ho faci. No s”hauria d’estitmatizar ni posar etiquetes a ningú. Ara sóc gran i ho faria d’altre manera, potser.
Escriure sobre la malaltia que has patit és una bona idea. Tens raó, estigmatitzar, culpabilitza i posar etiquetes, ens limita; cap d’elles ens interessa, ens perjudiquen.
Gràcies per comentar, Dolors