7 claus per implantar Cercles de Millora

‘Primer, concentra’t en saber quin és el teu objectiu.
Després, concentra’t en assolir-lo!’
Michael Friedsman

Sempre és un bon moment per avaluar com ens va a la vida i proposar-nos què volem millorar, què ens fa goig assolir; millores en el benestar personal, en la nostra salut, en les nostres habilitats i competències, etc.

Per fer-nos fàcil l’assoliment dels nostres objectius personals, podem utilitzar el que algunes empreses han implantat, ‘els Cercles de Control de Qualitat‘. Kaoru Ishikawa va ser pioner en implantar-los i, des de llavors, han representat un element fonamental en les empreses que han aplicat Sistemes de Millora Contínua. Si a l’empresa dóna bons resultats, adaptar-los a la nostra vida quotidiana ens reportarà força avantatges.

"Foster City Double Rainbow", de Peter Kaminski

Comencem!
Per definir el nostre Cercle de Millora Continua personal:

 1. Concretarem, a grans trets, les àrees de la nostra vida que volem millorar: la salut i el benestar, les finances, l’amor i les relacions socials, la família, l’ocupació, el desenvolupament personal, l’oci, els projectes, …
 2. Avaluarem el grau de satisfacció en cadascuna d’aquests; podem utilitzar una escala de l’1 al 10.
 3. PDCA Cycle a la ViquipèdiaFixarem què volem millorar. Com més concrets sigam, més fàcil ens serà definir l’objectiu. A tall d’exemple, a l’àrea laboral ens podem preguntar: Estic a gust a la feina? Estic satisfet amb el meu desenvolupament professional? Treballo fent allò que realment m’agrada? La relació amb la cap és bona? La relació amb els companys me satisfà? Les respostes ens ajudaran a formular els nostres objectius. Pel que fa a aquests, ens interessa tenir en compte algunes característiques que fan que els nostres objectius estiguin ben formulats a fi i efecte de facilitar-ne l’assoliment; han de ser: específics, mesurables, realistes, planificables per etapes, formulats en positiu, reptadors i registrats per escrit. Si un objectiu no és realista, ho tindrem difícil per poder realitzar-lo, però si no és reptador no ens motivarà per a l’acció; aquestes dues qualitats ens interessen en els nostres objectius.
 4. Ens planificarem les tasques concretes que ens permetran assolir els objectius.
 5. Posarem en marxa el pla i seguirem la planificació establerta.
 6. Farem el seguiment amb els indicadors que hem definit. Uns indicadors que ens facilitin mesurar-ne, mensualment o trimestralment,  el grau d’assoliment.
 7. Avaluarem, periòdicament, el grau d’assoliment dels objectius i les etapes. Revisarem com van els objectius: Estan acomplerts? Ens en proposem d’altres? Anem endarrerits? Les respostes ens donaran les claus per recomençar un nou Cercle de Millora Contínua: redefinició d’objectius, indicadors, planificació, seguiment, avaluació, …

En altres entorns rep del nom de PDCA de l’anglès “Plan, Do, Check, Act” 

Si vols implantar el teu Cercle de Millora Continua, a nivell personal o en el teu equip, puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , , ,
Arxivat a Com fer ..., Desenvolupament professional
2 comments on “7 claus per implantar Cercles de Millora
 1. Oriol López ha dit:

  Com ens proposa la Sophia, cal aprendre del món de l’empresa i aplicar-ne algunes estratègies a la consecució dels nostre objectius personals.

  Oriol López

 2. Sophia Blasco ha dit:

  Ho fem a la feina, ho podem fer també a casa nostra, clar que sí!
  Gràcies Oriol!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: