El pa sempre m’ha encisat, el fet que amb farina i aigua, bàsicament, els pobles del món hagin desenvolupat tantes maneres de fer pa, amb llevat o sense, cuits al forn o sobre pedra; la diversitat de forns, des del tradicional forn de llenya de casa nostra al tandoori de l’Índia, etc. Fer pa a casa és una satisfacció, viure el canvi que es produeix en amassar-lo, en veure’l llevar, en coure’l, en impregnar-te de l’aroma del pa acabat de fer, no es paga amb diners.
Al Marroc fan un pa casolà, deliciós, des del meu punt de vista. El preparo a casa amb l’amassadora, també és pot amassar amb una panificadora domèstica. És un goig preparar-lo, l’oloreta que envaeix la casa quan el pa es cou al forn i l’aroma que deixa anar quan el menges, una micona calent encara, el sabor, la textura, és, tot plegat, un regal dels déus!
A l’ïndia fan un pa semblant a les nostres coques baixes, l’anomenen “Nan”, Una delícia que vaig descobrir a un restaurant de Barcelona. Ells el cuinen al forn Tandoori, el vídeo ens ensenya com coure’l al forn de casa.
A Com fer un pa Naan casolà deliciós i sense forn hi ha la recepta pas a pas amb l’opció de coure’l a la graella o al forn.
Com que els ingredients del “Nan” estan en anglès, els he traduït
1 culleradeta de te de llevat
3 tasses de farina
2 cullerades d’oli de girasol
4 cullerades de iogourt
1 culleradeta de te de mel
1 culleradeta de te de sal
3/4 de tassa d’agua tèbia
Farina per treballar la massa
La temperatura del forn entre 200ºC i 220ºC
Al nord d’Àfrica, fan un pa tradicional de la cultura amaziga, absolutament deliciós, el “Msemen”:
La recepta i les indicacions per preparar els “Msemen” es trobaràs a la web de Wardialina
El Roger Compte ha recollit, a l’article La satisfacció de fer pa , recomanacions, recursos audiovisuals (que fan possible allò que acostuma dir el Karlos Arguiñano “Una vez visto, todo el mundo es listo”) i la recepta detallada per aconseguir fer un bon pa a casa.
Poder també t’agradarà aquesta recepta per fer una xapata espectacular.
T’animes a fer pa? T’encisarà, n’estic segura!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Gràcies pel link :) I si que és una satisfacció, tot i que ara porto uns mesos que no tinc temps per fer-ne!
El Nan m’encanta, mai he fet pa, però amb la recepta que ens proporciones segur que m’anime a fer-ne.
Ja contaré com m’ha anat
Amparo, un altre vídeo ens mostra com fer “Nan” hi ha detalls que ens poden fer més fàcil preparar el “Nan” a casa:
Una abraçada!
Hola, Sophia, veig que tenim una afició en comú! Aquest, però, és un plaer que em reservo per a les vacances d’estiu al poble (allà hi tenim un forn de llenya).
Només una cosa: t’animo a deixar de banda les màquines. Has de provar de fer tot el procés a mà. És catàrtic! ;-) http://montsellado.wordpress.com/2010/08/19/recepta-antiestres/
Molt bona entrada d’any i que el 2011 vingi ple de grates experiències!
Hola Montse, quina fortuna tenir un forn de llenya!
Gràcies per la recomanació!
Bon Any!
Per les rebaixes vaig adquirir una panificadora, i cada dia un pa diferent, i es realment un goig.
Espero tenir temps per provar les teves receptes ben aviat i ja us explicaré. Estic en fase de practiques.
El pa et captivarà!
Té moltes dimensions
Gracias por este tan valioso link… a ver si pongo en practicas alguna receta! ya les contare…. =)
Estic segura que serà un goig!
Hola, jo vaig descobrir fa poc aquesta afició, faig pà integral a casa, amb sesam i tot el que trobo! Ja em surt fantastic, el faig a mà, sense maquines en un forn normal de cuina de butano.
Es una afició relaxant i molt agraïda.
Fins aviat!
Ja ho pots ben dir!
Gaudeixes tu i gaudeixen tots a casa!
Fins aviat!
Sophia
Aquest matí he trobat el teu blog, ben trobada,
la primera passejada m’ha agradat … gràcies per fer un món millor,
gràcies,
Ens hem ben trobat totes dues!
Quina afalac tan preciós!
Gràcies Fina!