L’única bondat del pessimisme

El pessimisme té força desavantatges, segons el Dr. Martin E. P. Seligman:

 • Causa depressió.
 • Indueix a rendir-se quan apareixen les dificultats i els contratemps, fins i tot quan l’èxit és assolible.
 • Provoca malestar, tristesa, manca de voluntat, preocupació, ansietat i angoixa, entre d’altres.
 • Impacta en la salut, minvant-la.

Actuant guiats pel pessimisme, arriba el moment en que els perills que ens augurava es fan realitat.

Cada 24 hores, diversos cicles prenen cos en el nostre comportament, en la nostra fisiologia, i fins i tot, en la nostra particular manera d’interpretar el món.
"Water Glass Light Shadow", de Beatrice MurchEl Dr. Seligman defensa que la depressió té un cicle diari (1), i per a algunes dones, el cicle menstrual també. Habitualment, en despertar-nos, tenim l’ànim deprimit i, a mesura que passen les hores, anem incrementant el nostre grau d’optimisme. El punt d’ànim més baix el situa pels volts de les 4 del vespre i es repeteix a les 4 de la matinada. L’optimisme té els pics més alts a mig matí i a primeres hores de la nit; encara que varia lleugerament entre les persones.
És a dir, al llag del dia, tenim dos cims d’optimisme, i en aquests moments som capaços de proposar-nos projectes agosarats i veure tan sols el pros de tot allò que ens proposem. I és quan canviem de cicle, quan  impera el pessimisme toquem de peus a terra i avaluem els contres i totes les complicacions que ens comportaria dur-los a terme; aquella caseta a la muntanya estaria bé, però per costejar-la hauríem de treballar tant que no tindríem temps ni per anar-hi a fer un tomb.
Aquests moments de lleu pessimisme ens ajuden a evitar embarcar-nos en empreses que ultrapassen els nostres recursos, a pensar un parell de vegades abans de decidir, a reduir lleugerament la nostra temeritat.
En els moments optimistes, és quan neixen els grans projectes, els somnis i les esperances. L’optimisme distorsiona la realitat i la fa més abellidora i més amable per acollir els nostres somnis. Sense aquests cicles d’optimisme no seríem capaços de superar cap dificultat, tot ens faria recular i desistir. Les fites que hem assolit no ens haguéssim atrevit a realitzar-les i encara dormirien oblidades al fons  d’un calaix.
És precisament la tensió dinàmica entre optimisme i pessimisme el motor del progrés de la humanitat; el pas de l’optimisme al pessimisme ens permet alternar entre l’agosarament que ens representa l’aventurar-nos i la cautela per estalviar-nos els riscos, i ha estat aquesta fluctuació permanent, diària, la que ens ha permès aconseguir tantes i tantes coses.
Cadascú aprenem a gestionar les propostes agosarades que ens fa el nostre tarannà optimista en el seu moment més àlgid amb les cauteles i les prevencions que ens recomana la nostra vessant pessimista.
L’optimisme ens empeny a aventurar-nos, el pessimisme a pensar-nos-ho dues vegades abans d’emprendre l’acció.
Aquesta és l’única bondat del pessimisme, reforçar el nostre sentit de realitat i permetre’ns actuar havent considerat els contres dels projectes concebuts en moments d’optimisme.

Si la teva vessant pessimista és la que porta la direcció a la teva vida, t’interessa conrear la teva vessant optimista! Els teus somnis fa massa temps temps que dormen oblidats al fons de la calaixera. Compta amb mi per fer créixer el teu optimisme. Puc ajudar-te a aconseguir-ho. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Referències:
Martin E.P. Seligman,  “Aprenda optimismo“, RBA 2007
Ritmes ultradiaris en el curs diürn del funcionament cerebral
Ritmos biológicos I

Nota
Aserinsky i Kleitman van adonar-se’n  de l’alternança, cada 90 minuts aproximadament, de dues fases fisiològicament diferenciades durant el son, la fase REM i la fase No REM. Kleitman defensà que aquesta alternança era l’expressió nocturna d’un Cicle Bàsic d’Activitat-Repòs, BRAC (Basic Rest-Activity Cycle) que tenia lloc al llarg de les 24 hores del dia. L’existència d’aquests ritmes, o cicles, és observable en el  comportament i en l’activitat fisiològica: en la freqüència cardíaca, en la freqüència respiratòria,  en l’activitat motora global, en indicadors d’activitat cerebral, en mesures de rendiment, en l’EEG i en mesures de somnolència.

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Gestió emocional
9 comments on “L’única bondat del pessimisme
 1. Oriol López ha dit:

  No havia reparat en aquests cicles vitals diaris d’alternança entre moments de més optimisme i moments de més pessimisme, ni en la funció que tenien. Un article molt interessant.

 2. Raja Shafiq ha dit:

  Molt interesant, Gràcies per compartir.

 3. Mónica ha dit:

  Ser positiu t’obre moltes més portes al èxit, et sents molt més confiat i predisposat a realitzar tot el que un es proposi però sense desmerèixer a la cautela. És perfecte aquest post.
  Gràcies Sophia.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Si ens deixéssim portar pel pessimisme, no sortiríem de casa. Sort que tenim aquesta alternança que ens permet ser agosarats i cautelosos per emprendre. Gràcies Mónica

 4. Andrés ha dit:

  El desti de la humaitat és molt agosara’t molt complica t de predir (SE que em de deixar un mon millor per els nens que pujen aquest es el meu objectiu . Tot i així tinc ganes de complir el meu propi somni , però penso que és pesimista per què jugar el FCB és per mi solsament , i si penso en el demés pero tothom no sen beneficïa.. i això em fa pensar que no puc ser egosita y concentrar me solsament en esforçarme per aribar aquií.( I EM FA PERDRE UNA MICA D’ESMA…) Puc trucar te dema sense falta ?? DIA DE ReIS : Regràcies per el recozament i fins aleshores ! m’esforçare

  • Sophia Blasco ha dit:

   Els somnis desitgen fer-se realitat i ja fa massa temps que esperen. Decidir-te a fer-los realitat pot ser un molt bon regal de Reis!
   Clar que pots trucar-me!
   Els millors desitjos per a l’Any Nou, Andrés!

 5. Mena Guiga ha dit:

  Gràcies per tants articles i la bona organització. Jo sóc ‘durilla’ -cosa meva-. Amb tot, gràcies. La llum s’obre més o menys, bo és saber-ho. Després que se la deixi o no és la tossuderia. Karma a puntapala, deixa’m riure de mi, que és molt bona cosa.

 6. Marc ha dit:

  Tanta mala fama que té el pessimisme, i ara resulta que una mica de pessimisme és bo que hi sigui

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: