2 claus per eliminar l’Estrès

L’Agència de Salut Pública de Barcelona, a l’estudi sobre l’estrès laboral i la seva influència sobre la salut, conclou que l’estrès laboral s’està convertint en un problema de salut pública per diversos factors:
– La flexibilització del mercat laboral obliga els treballadors a una disponibilitat horària alta.
– L’increment de les dificultats per conciliar la vida laboral i la vida familiar, especialment en el cas de les dones.
– Els contractes precaris, generen por de perdre la feina.
– L’excés de feina. El 15% dels homes i el 22% de les dones se senten angoixats per l’excés de feina en el seu lloc de treball.
– L’allargament de la jornada de treball.

Adaptada de

Estrès i salut.-
Els principals símptomes d’estrès en la població laboral enquestada han estat:
– Dormir malament, insomni: el 13,3% dels hòmens i el 16,4% de les dones
– Sensació sostinguda de cansament: el 9,8% dels hòmens i el 16,6% de les dones
Mal de cap: el 10% dels hòmens i el 21,3% de les dones
Tensió i irritabilitat: el 7,3% dels hòmens i el 10,4% de les dones

L’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona, al monogràfic sobre Estrès en el Treball, detalla un seguit d’afeccions de la salut atribuïbles a l’estrès laboral:
Accidents cardiovasculars. Molts estudis suggereixen que, en determinats llocs de treball, la pressió psicològica és molt alta en imposar als treballadors un control excessiu dels processos de treball i això augmenta el risc d’alteracions cardiovasculars.
– Disfuncions dels músculs i dels ossos. Investigacions de la NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) i d´altres organitzacions, conclouen que l’estrès en el treball augmenta el risc de desenvolupar trastorns múscul-esquelètics a l’esquena i a les extremitats superiors.
Trastorns psicològics. Alguns estudis suggereixen que la incidència de la depressió, l’ansietat i el “burnout” està relacionada amb el desenvolupament d’activitats laborals estressants.
Accidents en el lloc de treball. Les condicions de treball estressants interfereixen amb la pràctica d’un treball segur, afavorint els riscos generals d’accidentalitat.
Alteracions del sistema immunitari.
Disfuncions del sistema digestiu.
Hipertensió arterial.
Insomni.
Què és l’estrès?.-
Hans Selye (1935) defineix l’estrès com el conjunt de reaccions fisiològiques de l’organisme a diferents agents nocius de l’ambient; produïdes per l’instint de l’organisme de protegir-se de pressions físiques, o emocionals, i de situacions extremes, o de perill.
En definitiva, una resposta fisiològica, psicològica i de comportament de l’organisme amb l’objectiu d’adaptar-se a les pressions i exigències internes o externes:
– El cor batega més fort i més ràpid.
– La ment es col·loca en estat d’alerta.
– Els sentits s’aguditzen.
Si la situació que ha desencadenat la reacció d’estrès és passatgera (accident, caiguda, una agressió física, etc.), els canvis provocats per l’estrès ens poden resultar molt convenients, ens proporcionen l’optimització dels recursos de l’organisme per sortir de la situació el millor possible. Quan el desencadenat desapareix, l’organisme recupera la normalitat fisiològica, psicològica i de comportament.

Si el fet estressant (pressió econòmica, sobrecàrrega de feina, ambient competitiu, divorci, etc.) es manté, l’alerta és permanent, sostinguda en el temps. L’organisme reacciona a la defensiva; ens percebem atacats, ens tornem irritables i la nostra salut se’n ressent.

La reducció de l’estrès podem abordar-la des de dos fronts: individualment i organitzacionalment.
Les organitzacions i les empreses poden fer molt per reduir i prevenir l’estrès laboral, n’estan molt interessades, la bona salut de les persones que les integren és clau per a assoliment dels seus objectius.
Individualment, cadascú de nosaltres n’estem encara més interessats, la nostra salut està en joc. Fer nostre l’objectiu de reduir i prevenir el grau d’estrès al que estem sotmesos millorarà la nostra salut i la nostra qualitat de vida.

2 claus per eliminar l’estrès:

1) – Identificar l’estressor. Quan ens sentim neguitoses, angoixades, nervioses, “agobiades”, aclaparades, amoïnades, indignades, irritables, astorades o intranquil·les, ens interessa esbrinar què ens ho està provocant, qui o què ens està estressant, què o qui és l’estressor. A cadascú ens estressen coses diferents i somatitzem la pressió: amb mal de cap o gastritis, amb mal de coll i mal d’esquena, amb opressió al pit o tensió mandibular, amb una fatiga extrema, amb una gana desmesurada, amb insomni, etc.
Encara que sovint es desencadena la reacció d’estrès i no tenim claredat sobre què o qui ens l’ha provocada.

2) – Un pla personalitzat per controlar l’estrès, tenim innombrables opcions:
Reduir la font d’estrès: optimitzant la gestió del temps, identificant les prioritats, millorant l’espai físic de treball, etc.
Revisar els procés de treball per adaptar-lo als nostres recursos, habilitats, competències i temps disponibles, etc.
Detectar i reduir la tensió: incorporant exercicis de respiració, música, canvi d’activitat, temps de descans, etc.
Aplicar tècniques de relaxació o d’alliberament de tensió segons convinga.
Revisar la nostra percepció subjectiva; una altra mirada ens pot deixar tranquils o indiferents front a un fet que abans ens estressava. Epictet deia: No ens pertorben les coses, sinó les opinions que en tenim. Si ens remirem allò que ens estressa podrem redefinir la percepció, canviar-la, i evitar-ne les conseqüències, etc.
Afrontar els canvis com un repte del que guanyarem en expertesa i en coneixements, en comptes de com una amenaça.
Harmonitzar les relacions interpersonals a la feina si ho considerem apropiat.
– I moltes altres opcions; el ventall d’estratègies possibles és força considerable.

Aquestes són les 2 claus bàsiques per controlar l’estrès. Hi ha moltes altres opcions, tenim molta capacitat de maniobra.
El programa L’estrès, a ratlla! t’ajudarà a identificar què t’està estressant i a definir què pots fer per posar l’estrès a ratlla definitivament, guanyaràs salut i qualitat de vida. Posa-t’hi ara mateix. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Bibliografia:
Notes sobre l’estrès en l’àmbit laboral, Generalitat de Catalunya.
Nota de premsa sobre l’estrès laboral, Agència de Salut Pública de Barcelona
L’estrès en el treball, Universitat de Barcelona. Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient.

molts estudis suggereixen que en determinats llocs de treball la pressió psicològica és molt alta en imposar als treballadors un control excessiu dels processos de treball i això augmenta el risc d’alteracions cardiovasculars.

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ..., Estrès i qualitat de vida, Gestió emocional
6 comments on “2 claus per eliminar l’Estrès
  1. Tomàs ha dit:

    Molt ben explicat Sophia.
    A la feina i de tant en tant noto aquesta sobrecàrrega que esmentes. Noto que el got es va omplint. Ho identifico però no sempre soc capaç de parar i quan no soc capaç de fer-ho, m’emporto el mal humor a casa o em noto que estic a punt d’esclatar.
    Quan se’m presenten aquests episodis utilitzo diversos mètodes que amb el temps he provat i m’han funcionat, del tipus: desconnectar 5 o 10 minuts sortint al carrer a fer una volta, anar a un bar i fullejar el diari o mirar-me el problema d’escacs del dia o escoltar música amb l’Ipod.
    Tancar la porta del despatx un parell de minuts i respirar profundament.
    També em funciona regalar-me a mi mateix situacions: trucar la dona i dir-li d’anar a sopar, sortir abans, tornar a casa passejant, comprar-me un llibre…
    Realment l’estrès és un perill. S’ha de fer alguna cosa per gestionar-lo ja que d’altra manera podria arribar a ser perjudicial.
    A més, una persona estressada, ni és persona, ni es treballadora. No és més que una persona desbordada.

    • Sophia Blasco ha dit:

      Gràcies Tomàs!
      L’estratègia que fas valdre és molt bona per desconnectar tan bon punt sentim que ens carreguem. El regalar-te també és una molt bona opció.
      Però quan el cos ens fa saber que l’estem desbordant, ens interessa identificar el fet estressant, qui és l’estressor, parar-nos i esbrinar quines càrregues portem i quines podem alliberar.
      Sovint no tenim consciència de quin ha estat l’estressor. Identificar-lo és el primer pas per gestionar l’estrès. Una vegada identificat el fet estressant ja estem en condicions de definir i aplicar un pla personalitzat per reduir-lo.

  2. Oriol López ha dit:

    Cal gestionar correctament l’estrès, ens hi va la salut.

  3. Sophia Blasco ha dit:

    He trobat aquest article que explica l’estratègia d’anorreament racional, o pèrdua de control, magníficament!
    ‘El puto amo i l’eix hipotalàmic-hipofisiari-adrenèrgic’ el trobaràs a: http://ciencia.ara.cat/centpeus/2011/04/27/el-puto-amo-i-leix-hipotalamic-hipofisiari-adrenergic

  4. L'avi Joaquim ha dit:

    El “link” que des-de el “mail” que m’has enviat em porta fins aquí el tens malament, hi tens posat:
    ../2011/02/14/estres-prevencio-i-gestio
    i tindria de ser:
    https://coachingpersonal.cat/2011/02/14/estres-prevencio-i-gestio/

    Un bon article, gracies per aquesta web.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: