Ja sabem què ens trasbalsa el colesterol!

La correlació entre estrès i colesterol va quedar evidenciada a l’estudi sobre l’estrès i les malalties cardiovasculars, realitzat pel doctor Mario Timio i publicat al llibre Stress e cardiopatie, Lombardo, Roma, 1980.

L’increment del colesterol està associat a l’increment de l’adrenalina, de la noradrenalina i del cortisol.
El cortisol provoca augment de colesterol en sang per dues vies, d’una banda activa la lipòlisi i, simultàniament, inhibeix el processament de les Lipoproteïnes de Baixa Densitat LDL per part del fetge; com a resultat, el colesterol en sang augmenta significativament.
La correlació entre estrès i colesterol s’ha confirmat per altres autors.

Les gràfiques mostren la relació entre les taxes d’adrenalina, noradrenalina, cortisol i colesterol.
La primera gràfica compara les taxes entre les persones dedicades a treballs convencionals i les persones ocupades en treballs a preu fet, on el colesterol passa de 190 a 257, un increment del 35%.
La segona gràfica compara les taxes entre les persones dedicades a treballs convencionals i les persones ocupades en treballs en cadena, on el colesterol passa de 180 a 280, un increment del 56%.

Adrenalina, noradrenalina, cortisolo, colesterolo, lavoro, normale, a cottimo, a catena, secondo M. Timio, Stress e cardiopatie, Lombardo, Roma, 1980, gràfica de Peter Foster, a la Viquipèdia

Adrenalina, noradrenalina, cortisol, colesterol, treball convencional, a preu fet i en cadena, segons Mario Timio a l’estudi “Stress e cardiopatie, Lombardo, Roma, 1980” la gràfica és de Peter Foster, publicada a la Viquipèdia

La forta correlació entre l’estrès i el colesterol evidenciada a l’estudi del doctor Mario Timio qüestiona:
-D’una banda, l’eficàcia dels medicaments per reduir les taxes de colesterol, ja que l’impacte d’aquests medicaments en la reducció de la mortalitat és molt pobre.
– D’altra, l’efecte dels canvis en la dieta per reduir les taxes de colesterol, ja que d’acord a diversos estudis fiables no aconsegueix reduir els nivells de colesterol i, a més a més, incrementa el nivell d’estrès , ja que qualsevol canvi d’hàbits estressa.

Hi ha diversitat de situacions quotidianes que poden sobrecarregar-te i incrementar els teus nivells de colesterol. Si no afluixes els nivells de pressió que estàs suportant, el colesterol no es normalitzarà.
Segueix el programa L’estrès, a ratlla!, t’ajudarà a identificar què t’està estressant i a definir què pots fer per posar l’estrès a ratlla definitivament, guanyaràs salut i qualitat de vida. Posa-t’hi ara mateix. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a Stress e colesterolemia, de Peter Forster

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Alimentació i salut, Estrès i qualitat de vida
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: