Quan i com dir NO

Adquireixes més obligacions de les que pots complir?
Tractes d’encabir moltes activitats en poc temps?
Cas afirmatiu, donant alguns NO per resposta aconseguiràs simplificar-te la vida i posaràs l’estrès a ratlla.

"The word no made from jigsaw puzzle pieces", de Horia Varlan, al Flickr

“The word no made from jigsaw puzzle pieces”, de Horia Varlan, al Flickr

Per a què dir NO
Creus que estàs condemnada a adquirir massa compromisos? No, no si estàs disposada a dir NO!
Tinguis en compte que la sobrecàrrega és una qüestió absolutament individual, sols tu pots saber què és una sobrecàrrega per a tu. Tens moltes raons per dir NO:

 • Dir NO no és egoista necessàriament. Quan dius NO a un nou compromís, estàs respectant les teves obligacions actuals i ocupant-te de reservar-te el temps necessari per aconseguir resultats de qualitat.
 • Dir NO et pot permetre descobrir coses noves. Que hagis ajudat a organitzar la festa de fi de curs els darrers 5 anys no vol dir que hagis de fer-ho per sempre . Dir NO et donarà temps per dedicar-te a altres interessos.
 • Dir sempre SÍ no és saludable. Quan hi ha massa compromisos, hi ha molt d’estrès i probablement emmalaltiràs.
 • Dir NO obre la porta per a que altres persones puguin ocupar-se’n i els hi pot representar una oportunitat.
 • Per dir-te SÍ a tu i respectar-te.

Quan dir NO
De vegades és difícil determinar quines activitats mereixen el teu temps i la teva atenció, aquestes estratègies t’ajudaran a avaluar-les:

 • Concentra’t en allò que més t’importa. Examina les seves obligacions i prioritats abans d’adquirir qualsevol nou compromís. Pregunta’t si el nou compromís és, o no és, important per a tu. Si és rellevant, fes-ho. Si no, dóna el NO per resposta.
 • Valora la durada del nou compromís i el nivell de tensió que et pugui comportar. Si has de triar entre fer un pastís per a la festa de l’escola o participar en la comissió d’organització del viatge fi de curs, tria allò que menys estrès et comporti.
 • Allibera’t de la culpabilitat. Acceptar compromisos per tal de no sentir-te culpable, a més a més de la sobrecàrrega addicional que et puguin comportar, probablement et provocarà indignació amb tu mateixa per haver-los acceptat.
 • Consulta el coixí abans de donar la teva resposta. Abans de respondre, pren-te un dia per valorar la sol·licitud i l’encaix amb els teus compromisos actuals.

Com dir NO
A continuació hi ha alguns detalls a tenir en compte quan hagis de dir NO:

 • Digues NO. La paraula “NO” és poderosa. Utilitza-la sense por. Para atenció, utilitzar frases imprecises de l’estil “no n’estic segura” o “No crec que pugui fer-ho”, poden ser interpretades com un SÍ.
 • Sigues breu. Indica el teu motiu per dir NO i prou. Evita les justificacions o les explicacions elaborades.
 • Practica l’honestedat. No inventis raons per sortir del pas. Moltes vegades la veritat és la millor manera de dir NO a una amistat, un familiar o una companya de feina, i posar el centre en “No puc” en comptes de “No vull” serà més ben percebut.
 • Respecta’t i respecta. Pot ser difícil, molt difícil, dir NO a bones causes que et proposaran; reconeix el valor i l’esforç de la causa en qüestió a la vegada que manifestes que t’agradaria participar-hi però que, malauradament, no et pots comprometre.
 • Prepara’t a fer front a la persistència. Pots necessitar rebutjar una petició diverses vegades abans que l’altra persona accepti el teu NO per resposta. Quan això succeeixi, repeteix el teu NO per resposta amb calma totes les vegades que calgui.

Aquestes recomanacions et poden ajudar, però si acostumes dir SÍ a tot, dir NO no t’és fàcil, per això procures no donar el NO per resposta. Pots aprendre a dir NO, puc ajudar-te a aconseguir-ho. Concerta la teva sessió de regal!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a When and how to say no

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Desenvolupament professional, Gestió emocional, Relacions Personals
One comment on “Quan i com dir NO
 1. […] Adquireixes més obligacions de les que pots complir? Tractes d'encabir moltes activitats en poc temps? Cas afirmatiu, donant alguns NO per resposta aconseguiràs simplificar-te la vida i posaràs l'e…  […]

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: