Com posar els àcars a ratlla i alliberar-te de l’al·lèrgia

Rust Mite, Aceria anthocoptes. Foto d'Eric Erbe, coloració digital de Chris Pooley (USDA, ARS, EMU), Viquipèdia

Rust Mite, Aceria anthocoptes. Foto d’Eric Erbe, coloració digital de Chris Pooley (USDA, ARS, EMU), Viquipèdia

Els àcars i els seus excrements, components habituals de la pols domèstica, són els al·lèrgens que ens provoquen la majoria de les reaccions al·lèrgiques respiratòries i dermatològiques com l’asma, la rinitis, la conjuntivitis i l’èczema.

Els àcars de la pols són microscòpics, s’alimenten de restes de la nostra pell i de fongs, viuen a casa nostra: als matalassos, a les flassades, a les catifes, als mobles entapissats, a la roba i als animalons de peluix; proliferen quan la humitat ambiental està per sobre del 70% i amb temperatures al voltant dels 25ºC; difícilment els trobarem per sobre dels 800 metres d’altitud, no sobreviuen en ambients secs ni exposats a la llum directa del sol. Durant la primavera i la tardor és quan hi ha més àcars.

Al doctor Thomas Platts-Mills, destacat investigador dels àcars de la pols, professor de medicina i microbiologia, cap de la Divisió d’Al·lèrgia, Asma i Immunologia Clínica de la University of Virginia Health System, defensa que el millor pla d’atac contra els àcars és assegurar-nos que la nostra casa està massa seca per a ells; mantenir un nivell d’humitat ambiental per sota del 40% – 50% funciona!

El doctor Marcel Ibero Iborram, cap de la Unitat d’Al·lèrgia del Servei de Pediatria del Consorci Sanitari de Terrassa ens proposa mesures concretes per fer la vida impossible als àcars i aconseguir un alleujament significatiu del atacs d’al·lèrgia.

He recollit 18 trucs per posar els àcars a ratlla i aconseguir alleujar l’al·lèrgia:

 1. Mantenim un nivell d’humitat ambiental baix, per sota del 40% – 50%.
 2. Netegem la casa regularment, i l’habitació on dormim diàriament, amb una aspiradora potent amb filtre HEPA d’alt rendiment i traiem la pols amb un drap humit electroestàtic.
 3. No ens interessa escombrar.
 4. Si la persona que pateix l’al·lèrgia ha de fer la neteja, cal que empri una mascareta protectora.
 5. Eliminem les estovalles, les moquetes, les catifes de tota la casa; les taules nues i els terres enrajolats podrem netejar-los millor.
 6. Acomiadem-nos de les joguines de peluix, reemplacem-les per joguines de fusta o de plàstic, que es puguin rentar. Si tenim una joguina de peluix, rentem-la setmanalment a 55ºC, congelar el peluix mata els àcars però no n’elimina l’al·lergen.
 7. Utilitzem un matalàs de làtex, o de viscoelàstica, sense càmeres d’aire, dins una funda anti-àcars que ens caldrà rentar cada 2 mesos a 55ºC.
 8. Emprem coixins i mantes de fibra sintètica, rentem-les cada 10 dies a 55ºC, especialment durant la primavera i la tardor, i coixineres anti-àcars.
 9. Rentarem els llençols i els pijames cada 2 dies a 55ºC, i els passarem directament de l’estenedor al llit, sense passar per l’armari; l’armari és un niu d’àcars.
 10. Pel que fa a les parets de l’habitació, emprem paper o pintura que es puguin rentar, evitem posar-hi pòsters o quadres.
 11. Minimitzem al màxim el mobiliari de l’habitació, amb el llit i una cadira de fusta ja fem. Si hi ha altres mobles que siguin de línia senzilla, sense tapisseria i que es puguin retirar per netejar-los pel darrera.
 12. Utilitzem cortines rentables i rentem-les a 55ºC.
 13. Si tenim llibreria, desem els llibres en prestatges tancats.
 14. Ventilem l’habitació un cop al dia.
 15. Procurem d’utilitzar el dormitori únicament per dormir.
 16. Evitem la presència dels animals domèstics a l’habitació, poden augmentar la població d’àcars.
 17. Pel que fa a la roba de vestir, agafem-la de l’estenedor; si ha estat a l’armari un temps, rentem-la a 55ºC abans d’usar-la.
 18. Al cotxe, la tapisseria acumula molts àcars, aspirem-la sovint i si utilitzem mantes, optem per les acríliques i rentem-les sovint.

El doctor Thomas Platts-Mills ens diu que reduint la presència d’al·lèrgens aconseguirem un alleujament significatiu de l’al·lèrgia; patirem menys crisis d’asma, de rinitis, de conjuntivitis, … i, cas de produir-se, seran molt més lleus.
Hi tens molt a guanyar! Posa-t’hi!

Per a altres al·lèrgies, com les alimentàries o les provocades pel pol·len, hi ha aplicacions per al mòbil molt útils per a les persones que pateixen al·lèrgia al pol·len, al gluten, als ous o a la lactosa.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
Full informatiu per als pacients al·lèrgics als àcars
House dust mite
Saying Good Night to the Dust Mite
10 Ways to Deal with Dust Mites and Get Real Allergy Relief

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Alimentació i salut, Com fer ...
2 comments on “Com posar els àcars a ratlla i alliberar-te de l’al·lèrgia
 1. isabelmas ha dit:

  Gràcies Sophia! Aquests dies són molt dolents pels que tenim al.lèrgia als àcars. A mi sempre em recomanen el cotó per roba de llit. Una abraçada!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: