10 estratègies per alliberar-te del xantatge emocional

"Image from page 51 of The book of fables, chiefly from Aesop, 1882", d'Internet Archive Book Image, al Flickr

“Image from page 51 of The book of fables, chiefly from Aesop, 1882”, d’Internet Archive Book Image, al Flickr

Els xantatgistes emocionals tenen un fort sentit dels seus drets, inclòs el dret a exigir el temps, els diners i la atenció de les seues víctimes. I consideren que, si les seues víctimes no són capaces de complaure les seues pretensions, són persones indignes.

Les persones víctimes del xantatge emocional viuen sotmeses a la pressió de les exigències del xantatgista i amb por de no satisfer els seus requeriments.

La doctora Susan Forward, autora del llibre Emotional Blackmail, ens proposa les següents 10 estratègies per alliberar-nos del xantatge emocional:

 1. Allibera’t de la culpa
  Tu ets responsable de la teva conducta, no de la conducta d’altres persones com intenta atribuir-te el xantatgista emocional.
 2. Blinda’t per suportar la incomoditat de la mirada reprovadora i l’estat d’ànim  desagradable del xantatgista emocional.
  Recorda, tu no ets responsable de satisfer les seves necessitats ni les seves expectatives.
 3. Fixa-li límits raonables
  Si tens una forta necessitat d’aprovació i por del rebuig, et pot ser difícil donar el NO per resposta, però és necessari.
 4. Redueix la tensió quan deneguis la petició
  Amb una frase de l’estil: ‘Entenc que et fa falta, però ara mateix no puc ‘M’agradaria molt ajudar-te, però malauradament, no puc’
 5. Pren-te el teu temps per decidir abans de no comprometre’t i respecta els teus propis límits
  Voler agradar i complaure tothom immediatament pot abocar-te a contreure compromisos que ultrapassin les teves possibilitats, ningú no morirà si et prens el teu temps per valorar i decidir.
 6. Protegeix-te de les urgències
  Els xantatgistes utilitzen la urgència, com fan els publicistes amb frases com ‘actua ara‘ o ‘última oportunitat‘ per aconseguir que comprem articles que ni volem ni necessitem. Proposa’t respondre sols si les sol·licituds te les fan amb respecte. En utilitzar la urgència ja t’estan intentant enredar, recorda-ho!
 7. Descobreix les teves fortaleses
  Tu, com tothom, tens els teus punts forts.
  Recorda que ‘més desagradable‘ no és sinònim de ‘més intel·ligent‘ o ‘més forta‘ o ‘millor persona‘. La il·lusió de superioritat del xantatgista emocional és tant sols una il·lusió.
 8. Adopta el rol d’observadora
  El xantatgista emocional intimida amb crits, amb cops de porta, llençant objectes, titllant-te d’egoista, de malcriada, de boja o de desconsiderada, plorant, esbufegant, arrufant les celles, etcètera. Adoptar el rol d’observadora t’ajudarà a no entrar al seu joc.
 9. Prova d’aliar-te amb qui et fa xantatge emocional
  Si no t’està fent xantatge emocional intencionadament pots proposar-li:
  Ajuda’m a entendre per què això és tan urgent per a tu
  ‘Podem trobar juntes què podem fer per resoldre el problema’
  ‘Mirem juntes què podem fer per millorar la nostra relació’
  Si compartiu un interès comú, segurament trobareu respostes que us faran el pes a totes dues. Si el xantatge emocional és intencionat, no hi ha punt d’entesa possible.
 10. Trenca amb les relacions tòxiques
  Posa distància amb les persones que et tractin irrespectuosament. L’amor no pot anar aparellat de l’abús. L’amor no és pot condicionar a si ens el mereixem, a si ens l’hem guanyat, o a la comprovació d’autenticitat continuada; aquests requeriments són propis d’una relació abusiva.És abusiu que ens amenacin amb el rebuig, l’abandonament o el càstig si no cedim a les seves imposicions. Si creus que dient “No” ets egoista, indiferent i insensible, podràs ser fàcilment manipulada. Si el xantatgista emocional aconsegueix el seu propòsit, et manipularà més i més cada dia que passi.

Conèixer les estratègies habituals del xantatge emocional ens ajuda a posar-lo al descobert per estalviar-nos caure al seu parany. T’interessa blindar-te contra el xantatge emocional.

Quan estem immersos en l’amor ens sentim bé. Si et sents malament, potser estàs patint xantatge emocional, manipulació o, fins i tot, assetjament. Estiguis alerta als senyals del teu cos, la pressió a la mandíbula, la tensió a l’estómac, a l’esquena i al coll t’estan dient que poder t’estan fent passar per l’adreçador. Planta’t! Si estàs patint xantatge emocional, puc ajudar-te a sortir-te’n, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Emotional Blackmail, de la doctora Miriam Adahan

Coach personal

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Gestió emocional, Relacions Personals
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: