“Mindful Eating”, menjar conscient, es basa en el concepte budista d’atenció plena, en focalitzar l’atenció ara i aquí, vivint l’experiència sensorial que ens proporcionen els colors, els aromes, els sabors i les textures dels aliments, mastegant lentament, lliures de distraccions, de culpabilitats i d’ansietat, amb una relació natural i harmoniosa, ni compulsiva ni en conflicte, amb els aliments i amb el nostre cos.
El mestre zen Thich Nhat Hanh i la professora i directora de Promoció de la Salut i Comunicació de la Harvard School of Public Health han sintetitzat els hàbits alimentaris del pensament budista i els coneixements de nutrició al llibre “Saborear : mindfulness para comer y vivir bien“.
El mestre Hanh i la professora Cheung defensen que, quan les persones estem atrapades i penedint-nos pel passat o preocupades i amoïnades pel futur, no podem viure el moment present i, precisament al moment present, és on hi ha el veritable poder de canvi.
Cada minut que passem preocupades pel futur i culpabilitzant-nos pel passat és un minut de la nostra vida malbaratat.
Hanh i professora Cheung
En menjar ràpid, distretament i precipitadament ens engreixem. La sensació de sacietat necessita uns 20 minuts per activar-se i, amb les preses, quan la sacietat es fa notar, ja portem unes quantes cullerades de més i, amb les distraccions, no sols ens perdem el plaer d’assaborir i delectar-nos amb els aliments, a més a més, mengem més del que necessitem i ens engreixem.
Al vídeo, la professora Lilian Cheung ens presenta els 7 hàbits de menjar conscient:
Els 7 hàbits de menjar conscient són:
- Honorar els aliments: quan mengis, tingues en compte d’on vénen els aliments i l’esforç que s’ha invertit per produir-los.
- Activa tots els teus sentits per viure intensament i profundament l’experiència sensorial que et proporcionen els colors, els aromes, els sabors, les textures i els sons dels aliments.
- Para atenció a la mida de la ració. Gaudeix de la qualitat en comptes de gaudir de la quantitat. Serveix-te en plat petit.
- Pren bocins petits i mastega bé els aliments, t’ajudarà a fer una bona digestió.
- Menja a poc a poc, t’estalviarà menjar de més i sentir el malestar de l’estómac massa ple i t’ajudarà a percebre la sacietat a temps.
- No et saltis cap àpat. Si ho fas, arribaràs al següent amb la glucosa massa baixa, menjaràs amb voracitat i massa.
- Basa la teva alimentació en vegetals. Contribuiràs a fer més salut per a tu i per al planeta.
Aplicar els 7 hàbits del “Mindful Eating” et reportarà molt beneficis.
Ara bé, si fa temps que fas dietes i no has aconseguit aprimar-te, aplicant únicament els hàbits del menjar conscient serà difícil que ho aconsegueixis.
Què mengem, quant mengem i com mengem és important, però també ho és per a què mengem, quan mengem i amb qui mengem.
Moltes vegades no ens engreixa què mengem, sinó per a què mengem, menjar per satisfer necessitats emocionals engreixa, menjar per apaivagar l’ansietat que ens genera l’estrès també engreixa. Entendre què t’ha engreixat és fonamental per aconseguir aprimar-te.
Per aprimar-te definitivament adopta el programa Aprima’t! Ara pots! i t’aprimaràs de forma saludable i sostenible, menjant i gaudint, sense pesar els aliments ni comptar les calories, sense prohibicions, sense suplements i sense exhaurir-te cremant calories. Comença avui mateix! Parlem-ne!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a:
Mindful Munching
Mindful Eating, How to really enjoy your meal