Els nabius, bons aliats per barrar el pas a la cistitis

"Dried Cranberries", a Viquipèdia

Dried Cranberries“, a Viquipèdia

Els indis nadius nord-americans utilitzaven els nabius per tractar la cistitis, una infecció del tracte urinari molt freqüent, recurrent i difícil de tractar.
Les substàncies que constitueixen el sistema de defensa natural de la planta del nabius contra els microbis ens ajuden a barrar el pas a la cistitis.

Per afavorir el poder preventiu dels nabius pel que fa a la cistitis, és recomanable prendre els nabius dues hores després de l’àpat i beure molta aigua.
Els nabius es comercialitzen frescos, congelats, en suc o deshidratats; el suc de nabius ens aporta poca quantitat de principis actius i no ens ajudarà gaire a prevenir la cistitis.

La majoria de les cistitis les provoca l’escheríchia coli adherint-se a la mucosa de la uretra i de la bufeta urinària. L’estudi “Cranberries and lower urinary tract infection prevention” descriu el mecanisme d’acció dels nabius per prevenir la cistitis:
1.- Dificulten el poder adhesiu de l’escheríchia coli a les mucoses i, sense adherència, els bacteris no poden infectar la superfície de la mucosa, a més a més, provoquen canvis conformacionals a l’escheríchia coli reduint específicament la longitud i la densitat fimbriosa, dificultant-li encara més l’adherència a les mucoses urinàries.
2.- Redueixen la virulència de l’escheríchia coli.
Diversos estudis han constatat que el poder anti-adherència dels nabius es perllonga fins 8 hores després de prendre’ns-els.

Altres efectes saludables:
A més a més d’ajudar-nos a prevenir la cistitis, els nabius tenen altres beneficis, ens els recull l’article “Cranberries: Health benefits, nutritional content, and risk“, els nabius ens ajuden a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, a alentir la velocitat de creixement de cert tumors cancerígens i a millorar la salut bucal.

Precaucions:
Les persones que prenen medicaments anticoagulants haurien de consultar el seu metge abans d’augmentar la ingesta de nabius.
Com que prendre nabius pot generar una major excreció d’oxalats a l’orina i podrien formar-se pedres, les persones amb antecedents de càlculs renals haurien de consultar el seu metge abans d’augmentar la ingesta de nabius.

Els nabius són un bon aliat per barrar el pas a la cistitis!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
2 comments on “Els nabius, bons aliats per barrar el pas a la cistitis
 1. davidsol ha dit:

  Els nabius que trobem al super, m’han dit que tenen molt de sucres afegits. És cert? quins consideres que son els bons?

  gràcies
  David

  • Sophia Blasco ha dit:

   El valor nutricional d’1/3 de tassa, uns 40 grams, dels nabius deshidratats, que és la forma de comercialització dels nabius disponible tot l’any a casa nostra, és:
   Calories: 123 kcal
   Greixos: 0.6 g
   Sodi: 1 mg
   Carbohidrats totals: 24 g
   Fibra dietètica: 2 g
   Sucre: 22 g
   Proteïnes: 0 g
   Font: Dried cranberry
   Si n’hi ha de frescos, sempre és millor, en el procés de deshidratació es perden algunes vitamines, però els principis actius per barrar el pas a la cistitis es preserven.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: