La sacietat, la gran desconeguda

La sacietat és la resposta de l’organisme que s’activa quan la necessitat d’aliments ha estat satisfeta i que ens inhibeix de continuar ingerint menjar.
La sacietat la sentim, és una sensació de satisfacció, de sentir la panxa contenta. Adonar-nos-en, sentir-la i respectar-la ens ajudarà a mantenir el nostre pes saludable.

La pressió per estar prims força moltes persones a fer dieta, a practicar la contenció, a no satisfer la gana i, llavors, la sacietat no pot generar-se, no podem sentir-la i, com a conseqüència, la sacietat és la gran desconeguda.

La informació sensorial, cognitiva, pots-ingesta i post-absorció que ens provoquen els aliments en ingerir-los genera un conjunt de senyals psicològics i fisiològics que conformen la cascada de la sacietat. Aquesta informació s’envia al cervell i intervé en la regulació de la conducta alimentària:
Abans de començar a menjar, la qualitat dels aliments i les expectatives de satisfacció conformaran un seguit de sensacions que iniciaran la cascada de la sacietat.
En començar a menjar, l’aroma, el sabor, la textura i la qualitat dels aliments, s’hi afegiran.
Mentre mengem, a l’estómac i a l’intestí s’identifiquen la qualitat i la quantitat dels aliments, s’inicia la digestió i l’absorció, arriben al torrent circulatori la glucosa i altres nutrients.
En acabar de menjar, els nutrients i l’energia que contenien els aliments que hem ingerit modifiquen el balanç energètic.
La sensació de sacietat és perllongarà entre àpats mentre la necessitat d’energia i de nutrients estigui satisfeta.

La sacietat és una de les reguladores biològiques naturals de la conducta alimentària i ens impulsa a deixar de menjar, quan estem menjant, o ens manté la gana adormida entre àpats. Menjar a poc a poc t’ajudarà a afinar la sacietat. Menja tranquil·lament i centrada, t’ajudarà a detectar la sacietat tan bon punt es generi. Utilitza l’escala de la gana i la sacietat per satisfer les teves necessitats energètiques i nutricionals, t’ajudarà a filar prim amb la gana i la sacietat i a mantenir el teu pes saludable.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
One comment on “La sacietat, la gran desconeguda
  1. Dolors Pascal ha dit:

    Moltes gracies !!!!!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: