Com superar la por de la incertesa

La por és una emoció que activa un mecanisme de resposta adaptatiu davant de situacions adverses o perilloses, amb rapidesa i eficàcia, que té per objectiu preservar la integritat i la supervivència. El risc pot ser real o suposat, present o futur. La por ens mou a lluitar, a fugir o, fins i tot, ens pot paralitzar.

Els nostres pensaments afecten el nostre estat emocional. Allò que realment ens emociona i determina els comportaments que adoptem, sovint no és ni la situació, ni les paraules, ni el comportament d’altres persones, sinó la interpretació que en fem.
En suposar un curs probable de l’esdevenidor incert amb un impacte advers o catastròfic, activem la por de la incertesa.

"Question Finger 4", de Josh Tasman, al Flickr

Question Finger 4“, de Josh Tasman, al Flickr

La incertesa ens focalitza en allò desconegut, ho generalitza i ho magnifica, a la vegada que ignora allò conegut, i d’altra banda carrega de suposades adversitats no fonamentades aquest esdevenidor desconegut.

Hi ha diversos tipus d’incertesa

  • Incertesa personal: viure una situació intolerable que ens obliga a decidir un canvi radical
  • Incertesa laboral: canvi de departament, canvi de cap, …
  • Incertesa familiar: un procés de divorci, viure la mort d’un familiar, el pare, la mare o la parella, …
  • Incertesa social, etcètera.

Com superar la por de la incertesa

  1. Fer visible tot allò conegut
    Demà dinaré; aquesta nit dormiré a casa i la setmana vinent també; aniré a la feina amb bicicleta, com faig cada dia; compraré les verdures i les fruites a la botiga de la cantonada; pagaré la compra del supermercat amb la targeta; posaré la rentadora i passaré l’aspiradora dissabte matí; aniré al cine dijous amb les amigues; diumenge dinaré amb la mare, …
  2. Concretar quines coses no sabem
    Ens interessa defugir les generalitzacions que magnifiquen i hipertrofien l’adversitat. Per exemple, la mare ha patit un ictus i no sabem com evolucionarà.
  3. Redimensionar per retrobar la proporcionalitat, entre allò conegut i allò desconegut
    La quantitat de coses que sabem supera de bon tros la quantitat de coses que no sabem. En fer-ho, la incertesa minva i el risc associat també.
  4. Confiar en la nostra capacitat d’adaptació als canvis.
    Fer visibles els canvis que hem viscut i als que hem sabut adaptar-nos, per reforçar la nostra confiança. Les persones estem dissenyades per adaptar-nos als canvis i sobreviure.
  5. Suposar un esdevenidor favorable i reeixit.
    Carregar-lo d’adversitat no ens l’estalviarà i ens deixarà en pitjors condicions per encarar l’imprevist que ens arribi. A més a més, com bé has pogut comprovar, aquell esdevenidor suposat carregadíssim d’adversitat mai s’ha acomplert. Per tant, podent triar, triem el millor esdevenidor.

Espero que aquestes recomanacions t’ajudin a superar la por de la incertesa i a reforçar la confiança en la teva capacitat d’adaptació, i t’animo a compartir-les. Si necessites suport professional per superar la por de la incertesa, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Com fer ..., Gestió emocional
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: