
“Basket of Veg“, de Micolo J, al Flickr
La funció principal de la fibra alimentària o dietètica és afavorir el trànsit intestinal dels aliments i contribuir a la bona salut del cos i, en particular, del sistema digestiu.
Les 7 bondats de la fibra alimentària són:
- Mantenir el sistema digestiu sa, al contribuir a regularitzar el trànsit intestinal
- Estabilitzar els nivells de glucosa, al reduir la velocitat de pas de la glucosa al torrent circulatori
- Mantenir nivells de colesterol saludables
- Ajudar a mantenir el pes saludable, al allargar la sensació de sacietat i plenitud associades a una digestió més lenta
- Protegir-nos de patir reflux gastroesofàgic, úlcera duodenal, diverticulitis, restrenyiment i hemorroides
- Les fibres prebiòtiques ens reforcen la immunitat, al contribuir a nodrir les poblacions de microbioma
- Reduir la incidència de càncer d’intestí, de diabetis i de malalties coronàries
Per contra, una dieta baixa en fibra ens fa propenses a patir:
- Restrenyiment
- Síndrome d’intestí irritable
- Diverticulitis
- Malalties cardiovasculars
- Alguns tipus de càncers
- Apoplexia o ictus
- Hipertensió
- Diabetis
- Obesitat
Per orientar-te sobre la quantitat de fibra que t’interessa incloure a la teva dieta, et recomano seguir les orientacions del plat saludable.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a: Health benefits of dietary fiber i Fibre in food