Per a què regalem

Les raons que ens mouen a regalar són molt diverses, regalem per:

 • Expressar respecte, reconeixement, amistat, estimació, goig i satisfacció, gratitud, consol, solidaritat, …
 • Commemorar un aniversari d’una persona o d’un esdeveniment.
 • Obligació, mogudes per la pressió social: Nadal, Reis, …, per que toca regalar.
 • Quedar bé. Deleguem en mans de l’altra persona si ho aconseguirem. Fins i tot podem frustrar-li les expectatives i aconseguir l’efecte contrari.
 • Manipular i aconseguir favors o prebendes; una forma de comprar encoberta i delicada que se’ns pot girar en contra.
 • Impressionar buscant donar una imatge millorada d’estatus o de poder econòmic. Si ens posem un llistó alt, nosaltres mateixes caurem al parany.
 • Retreure. Aprofitant el regal per recriminar l’altra persona, ridiculitzar-la o menystenir-la.
 • N’hi ha d’altres, la llista no és exhaustiva.

El regal sempre incorpora objectius addicionals. Hi ha objectius legítims i lloables, com expressar gratitud o commemorar, i hi ha objectius inconfessables, com retreure o manipular.

D’altra banda, avui, algunes persones associen el valor del regal al preu de mercat i, a més a més, qui rep el regal tendeix a valorar el preu a la baixa. Jugar a aquest joc ens pot provocar uns nivells de pressió econòmica insuportables.

Decidir per a què regales i a qui regales t’ajudarà a triar millor què regales.

Regalar contribueix a conrear i mantenir les relacions socials i a reforçar la cohesió social, sempre i quan ho facis des del teu centre, blindant-te de les estratègies de manipulació socials i comercials que t’envolten.
És possible que el regal no agradi a qui el rep. Tu l’has fet per expressar afecte, gratitud, commemorar, etc., per tant, la funció principal del regal ha estat complerta, si a més a més agrada, fantàstic, però si no satisfà prou, tranquil·la, sobreviuràs.

Regala quan tu vols regalar i estalvia’t regalar per compromís!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Relacions Personals
7 comments on “Per a què regalem
 1. Bet ha dit:

  En quina situació un regal pot estar fet per manipular o retreure? Gràcies!

  • Sophia Blasco ha dit:

   Un visitador mèdic regala al metge, en nom d’un marca de medicaments, un bon regal amb l’objectiu de manipular-lo, per a que recepti els medicaments de la marca que paga el regal.
   Una mare regala a la seva filla un regal de poc preu i li retreu els resultats acadèmics “si hagueres aprovat, el regal hagués estat aquell que tu volies, però com que has suspès ha estat aquest”.

 2. Marta ha dit:

  Ohhhhh siiii, molt ben buscat el tema de la visita mèdica a sobre de manipular clarament per que receptin la seva marca, a sobre hi ha una idea de impressionar més respecte un altre visitador o marca, segons el pressupost de cadascú… en fi… un regal molt i molt interessat i avui en dia, segons quin denunciable….

  • Sophia Blasco ha dit:

   Aquestes actuacions haurien d’estar prohibides, manipulen les decisions dels professional per acontentar a qui fa el regal millor, en comptes de triar el medicament que millor ajudarà a recuperar la salut de la pacient.
   Hi ha metges que no accepten visites comercials.

 3. Marta ha dit:

  Bona nit Sophia, molt fresca i alhora adient aquesta entrada… si és magnific regalar i és tant bonic quan és per agraïr i a sobre si el podem personalitzar ja és chapeau….
  Molt d’acord amb la idea de no patir per si agradarà o no, tu ho has fet i com t’ ha agradat i de cor….l’ altre no et pot influir.
  Entrada a pensar molt aquestes dates, no cal regalar coses cares, n’ hi ha de boniques a bon preu…. ens cal només rumiar una mica, pensaren la persona i tot brolla sol.
  Marta

 4. Bet ha dit:

  Tens raó, potser per no haver actuat mai així al llegir l’article no vaig caure en que un regal pot tenir paranys. Gràcies! :)

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: