Ballar reverteix l’envelliment cerebral

"Dancing", de debs-eye, al Flickr

Dancing“, de debs-eye, al Flickr

L’exercici físic dinamitza i rejoveneix l’hipocamp, l’àrea que gestiona  la memòria, l’aprenentatge i l’equilibri.

L’estudi “Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors“, publicat a la revista “Frontiers in Human Neuroscience”, compara els efectes de la dansa i del fitness durant divuit mesos i conclou que tots dos tenen efectes anti-envelliment al cervell i que ballar és més beneficiós, la notable diferència en relació al fitness  és atribuïble al repte addicional d’aprendre noves rutines de ball.

L’envelliment provoca disminució de la forma física i mental. L’estudi demostra que les persones grans que habitualment fan exercici físic poden revertir els signes de l’envelliment al cervell i que la dansa té efectes rejovenidors més profunds que els exercicis de repetició.

La doctora Kathrin Rehfeld, autora principal de l’estudi al centre de malalties neurodegeneratives, Magdeburg, a Alemanya, declarà:

‘L’exercici té l’efecte beneficiós de retardar o, fins i tot, contrarestar la disminució de la capacitat mental i física relacionada amb l’edat.’
‘A l’estudi, demostrem que dos tipus diferents d’exercicis físics (el ball i l’entrenament de resistència) augmenten l’àrea del cervell que disminueix amb l’edat. En comparació, ballar comportà canvis de conducta més notables en termes de millora de l’equilibri.’

A l’estudi, un grup practicava el tradicional programa d’entrenament de fitness amb exercicis repetitius, com ciclisme o marxa nòrdica; l’altre grup practicava el ball, s’entrenava aprenent una cosa nova cada setmana.

El grup de ball practicava diverses rutines de dansa, canviant constantment entre diferents gèneres, canviant passos, d’esquemes de braços, de formacions, de velocitat i de ritmes cada dues setmanes per mantenir-los en procés d’aprenentatge constant. Aquest repte addicional és el que ha marcat la diferència entre els participants del grup de ball i els del grup de fitness.

Aquest estudi ens pot ajudar a dissenyar nous programes de fitness que maximitzin els efectes anti-envelliment sobre el cervell.

La doctora Rehfeld conclou:

‘A tots ens agradaria viure una vida independent i saludable durant el màxim temps possible. L’activitat física és un dels factors d’estil de vida que poden contribuir-hi, contrarestant diversos factors de risc i frenant la disminució cognitiva relacionada amb l’edat. Crec que ballar és una poderosa eina per establir nous reptes per al cos i la ment, especialment en l’edat avançada ‘.

Ballar ens alegra el cos i l’animà, i ens rejoveneix el cervell. Aprofitem els beneficis del ball!

Fonts:
Dance training is superior to repetitive physical exercise in inducing brain plasticity in the elderly.
Dancing can reverse the signs of aging in the brain
Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a + Receptes per Viure Bé!
2 comments on “Ballar reverteix l’envelliment cerebral
  1. Maria Espinosa ha dit:

    Genial ! Una bona manera de fer salut amb divertiment . Gràcies Sophia, com sempre, uns consells fàcils i valuosos .

  2. Josep Sierra ha dit:

    Molt interessant, Sophia. Gràcies.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: