Les veus autoritzades

20190621_FFF_Aachen_08, de Neuer Niklas al Flickr
20190621_FFF_Aachen_08, de Neuer Niklas al Flickr

Qui autoritza una veu?
Una doctora llicenciada per la Universitat Autónoma de Barcelona és o no és una veu autoritzada en la seva especialitat?

La Universitat Autónoma de Barcelona, institució reconeguda i habilitada per acreditar la professionalitat de les persones a les que els dóna el títol de llicenciades, és la institució que autoritza a tota persona llicenciada a expressar la seva veu de professional qualificada i reconeguda per la Universitat en la seva especialitat.
Si donem per bona l’afirmació que una doctora de la Universitat Autónoma de Barcelona no és una veu autoritzada en la seva especialitat, llavors qui és una veu autoritzada? Qui l’autoritza?

L’autoritat d’una veu pot estar reconeguda per l’audiència, com és el cas del Consell d’Ancians, un bon exemple de veus reconegudes per la seva trajectòria defensant els interessos de la comunitat.
L’autoritat d’una veu pot estar imposada pel poder per la força, com es dona quan hi ha un conflicte d’interès entre les parts. Les versions oficials en són una bona mostra.
L’autoritat d’una veu pot estar qüestionada quan hi ha un conflicte d’interessos inherent que s’oculta. La solució que han adoptat davant la possibilitat d’un conflicte d’interessos a les publicacions científiques ha determinat l’obligació de detallar quines institucions han finançat l’estudi al peu de cada publicació amb l’objectiu de fer visible el possible conflicte d’interessos inherent que es podria donar a l’hora d’extreure’n les conclusions.

Els conceptes veu autoritzada i informació fiable i contrastada s’utilitzen per silenciar o bandejar la disidència en relació a la versió oficial.

El DIEC defineix Fiabilitat: Mesura de la confiança que hom pot tenir en el funcionament correcte d’un sistema o d’un dels elements que el componen.
La fiabilitat ens fa entrar de cap a la subjectivitat. Li donem o no li donem confiança i credibilitat?

El DIEC defineix Contrastar / Comparar (una hipòtesi o una teoria científica) amb l’experiència a fi d’escatir-ne el grau de confirmació.
Si no en som especialistes del tema, necessitem que siguin les expertes acreditades per la institució competent les que presentin estudis, fets, evidències, …

L’afirmació veu no autoritzada es utilitzada per impedir que la ciutadania poguessim escoltar i contrastar versions de professionals i expertes diferents, han deixat una única versió, l’oficial, la del «Ministerio». Totes les expertes que defensen un altre discurs han estat marginades dels mitjans i penalitzades, la doctora Popel de Menorca com a botó de mostra.

Carta de la Dra Popel publicada al diari Menorca el 22 de maig de 2021

Necessitem totes les veus de les expertes per aconseguir-nos la informació necessària i suficient per decidir amb criteri entre les diverses opcions.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a + Receptes per Viure Bé!
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: