Les ninetes “quitapenas”

Les ninetes “quitapenas” o “quitapesares” les fan i les utilitzen a Guatemala i a Mèxic; també s’anomenen ninetes guatemalenques.

Són nines petites fetes a mà amb filferro, llana i trossets de roba de colors, vestides a l’estil tradicional maia. Són molt petitetes, fan entre ½ polzada i 2,0 polzades.

La tradició guatemalenca atribueix a les ninetes el poder de resoldre qualsevol problema. La llegenda explica que la princesa maia Ixmucane va rebre del déu del Sol un regal que li permetria resoldre qualsevol problema que pogués preocupar-la, una nineta guatemalenca.

A Guatemala i Mèxic, quan una criatura està trista o amoïnada li donen les ninetes “quitapenas”, la criatura, per la nit, explica i delega els seus patiments, preocupacions o pors a les ninetes, un patiment per a cada nineta, els hi acarona la panxeta per apaivagar-ne el mal que li pogueren ocasionar i les posa sota del coixí. Així la criatura podrà dormir tranquil·la mentre les ninetes se n’ocupen. L’endemà pel matí, les ninetes hauràn trobat solució a les preocupacions.

“Los muñecos quitapenas quitan las penas que tengo, se las cuento muy bajito y me las curan en silencio. Y debajo de mi almohada duermen siempre mis muñecos y si tengo alguna pena yo sin ella me despierto. Y yo que nunca creí en amuletos ni hechiceros, explícame qué hago yo contando penas a muñecos”.
Tontxu

Les persones adultes podem adoptar les ninetes guatemalenques per delegar-los les preocupacions que ens prenen la tranquil·litat i poder dormir tranquil·les.

Al vídeo que segueix, la Carlota du Pontavice ens ensenya com fer-nos les ninetes “quitapenas” amb materials de reciclatge que de ben segur la majoria de nosaltres tenim a casa.

Traducció i adaptació de:
La leyenda de los muñecos quitapesares, figuras que alivian las penas.
No worries! The legend of guatemalan worry dolls.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Com fer ..., Gestió emocional
La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: