El preu de la timidesa

Els tímids i les tímides redueixen al mínim les relacions socials; els provoquen ansietat i una cascada d’emocions que voldrien aturar i no poden:
– Una desmesurada preocupació per com actuar,
– Una por desproporcionada a ser jutjats negativament,
– Una por extrema a fer el ridícul,
– I, al mateix temps, els fa ràbia i vergonya viure i patir aquesta disbauxa emocional, no poder-la controlar i saber que tots els que els envolten s’adonen del que estan sentint (la tremolor de la veu, la vermellor del rostre, o rubor facial, la suor, …).

Per estalviar-se veure’s immersos en aquestes situacions, van reduint al mínim les seves activitats socials fins que poden arribar a l’extrem de quedar-se reclosos a casa.

Timidez, de carlosdjPer entendre millor els mecanismes d’activació de la timidesa i les respostes que solen adoptar, és a dir, l’anatomia de la timidesa, analitzarem la por en un marc diferent al de la timidesa, ja que el perill percebut, l’emoció que els esclata, la por percebuda i les estratègies d’afrontament guarden certa analogia.

La por és el sentiment de la resposta emocional davant un perill percebut, una emoció compartida amb animals d’altres espècies. Davant el perill percebut hi ha quatre tipus de respostes instintives emocionals que han tingut un paper crucial a l’hora de conservar-nos la vida al llarg de la nostra història evolutiva:
– La fugida de la font del perill percebuda.
– L’atac, per aconseguir fer fugir, sotmetre o eliminar la font del perill percebut.
– La submissió a la font de perill.
– La paràlisi.

Les opcions de fugir, paralitzar-se o sotmetre’s són les respostes escollides pels tímids i les tímides davant d’un perill percebut:
– Amb la fugida, l’altre es queda amb el control i el poder de la situació de la que hem fugit.
– Amb la submissió, l’altre pren la iniciativa i imposa el seu criteri i la nostra vulnerabilitat i feblesa s’evidencien i s’accentuen.
– Amb la paràlisi, el poder de l’altre és absolut, la resposta emocional al perill percebut ha adquirit tal magnitud que ha aconseguit anul·lar-nos, anorrear-nos.

L’impacte d’aquestes respostes sobre la nostra llibertat, sobre el nostre dret a ser, és considerable:
– Transferim el nostre poder a l’altre.
– La nostra llibertat i el nostre dret a ser minven.
– Les nostres oportunitats s’esvaeixen com una alenada de fum.

Les opcions per a vèncer el perill percebut són múltiples. A Ràdio L’Hospitalet i a Ràdio Premià de Mar vam abordar com superar la timidesa, als enllaços trobaràs els àudios dels programes respectius.

Els guanys són molt abellidors, i el millor d’ells és aconseguir alliberar-nos de la esclavatge al que ens ha sotmès la por i passar a guanyar quotes de llibertat dia a dia.

En resum, viure esclau de la por és el preu de la timidesa!
Supera la timidesa! Compta amb mi per aconseguir-ho. Posa-t’hi ara mateix! Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Coach personal

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Gestió emocional, Relacions Personals
3 comments on “El preu de la timidesa
  1. Oriol López ha dit:

    Comportar-se tímidament no surt gens a compte!

    Oriol López

  2. Sònia ha dit:

    Properament veuré una persona que admiro molt i com sempre, estic segura que em quedaré bloquejada. M’agradaria demostrar-li la meva admiració sense semblar ximpleta però no hi ha manera. La primera part del post em descriu molt bé! Estic mirant a veure si els consells per superar la timidesa m’ajuden una mica…

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: