Estrès. Test de nivell d’estrès (1)

Adaptada de Adaptació del  qüestionari “PsychoSomatic Tension Relaxation Inventory” (PSTRI) que avalua un conjunt de manifestacions psicològiques, físiques i socials de l’estrès.
Cada enunciat es centra en un símptoma, en una conducta o en una representació, o opinió, de la pròpia persona enquestada.
Tinguis en  compte que no es  tracta d’un diagnòstic  clínic, aquest qüestionari sols intenta reflectir com ens estan afectant possibles situacions estressants.

Procediment:
A).- Llegeix detingudament i puntua cadascun dels enunciats següents. Anota’n la puntuació. Utilitza l’escala del 0 al 4 per indicar-ne la freqüència amb que et succeeix: 4 (molt sovint), 3 (sovint), 2 (alguna vegada), 1 (gairebé mai) o 0 (mai).

Enunciats:
1. Me fa mal l’esquena.
2. Tinc el son fragmentat i intranquil.
3. Me fa mal el cap.
4. Em fa mal la mandíbula.
5. M’enfado si m’haig d’esperar.
6. Sento dolor al clatell.
7. Estic més nerviós/a que la majoria de les persones.
8. Em costa agafar el son.
9. Sento formigueig o tensió a la closca.
10. Tinc problemes amb l’estómac.
11. Em falta confiança en mi mateix/a.
12. Parlo en veu alta amb mi mateix/a.
13. Em preocupen els problemes econòmics.
14. Em resulta violent conèixer gent.
15. Em fa por conèixer gent.
16. Tinc por que alguna cosa dolenta em passi.
17. Em sento cansat o cansada durant el dia.
18. Me sento la gola irritada a les nits, i no es deu a cap infecció.
19. Em sento intranquil·la, o intranquil, i no puc assossegar-me.
20. Se m’asseca molt la boca.
21. He tingut problemes amb el cor.
22. Crec que no sóc molt útil.
23. Sóc fumador/a.
24. Sento pessigolles a l’estómac.
25. Em sento infeliç.
26. Suo força.
27. Prenc begudes alcohòliques.
28. Estic molt pendent de mi mateix/a.
29. Crec que vaig a trencar-me en trossets.
30. Sento els ulls cansats i irritats.
31. Tinc rampells a les cames o als peus.
32. El meu cor batega ràpidament.
33. Se’m refreden els peus i les mans.
34. Vaig restret, o restreta.
35. Prenc diverses pastilles, i altres medicaments, sense recepta del metge.
36. Ploro amb facilitat.
37. Faig malament la digestió.
38. Em mossego les ungles.
39. Sento “xiulets” a les oïdes.
40. He d’orinar amb freqüència.
41. Tinc problemes digestius.
42. Tinc malalties de la pell.
43. Sento opressió a la tràquea.
44. Tinc problemes d’úlceres duodenals.
45. Em preocupo pel meu lloc de treball.
46. Tinc llagues a la boca.
47. Em preocupo per coses sense importància.
48. La meva respiració és superficial.
49. Tinc sensació d’opressió al pit.
50. Em resulta molt difícil prendre decisions.

B).- Suma els punts que has atorgat a cadascun dels enunciats anteriors.

C).- Determina en quin dels rangs següents es troba el teu resultat. A cadascun dels rangs li pertoca un nivell d’estrès, esbrina quin  és el teu.

Interpretació de les resultats:
Si has obtingut 98, o més de 98 punts:
Estàs perjudicant seriosament la teva salut degut a una excessiva reacció d’estrès. Necessites imperiosament ajuda.

Si has obtingut entre 87 i 97 punts:
Estàs experimentant massa estrès i perjudicant la teva salut. Et convindria aprendre a reduir les teves reaccions d’estrès. Probablement t’aniria bé buscar ajuda.

Si has obtingut entre 76 i 86 punts:
El teu nivell d’estrès és moderadament alt, pot començar a ser nociu per a la teva salut. Convindria reconsiderar el teu estil de reacció davant dels estressors. Probablement t’aniria bé buscar ajuda.

Si has obtingut entre  65 i 75 punts:
Vius amb una quantitat considerable d’emocions i d’estrès.
Pot tractar-se d’un període en què unes i altres siguin excessius; probablement comptes amb una bona capacitat per gestionar l’estrès i recuperar amb rapidesa la teva zona de confort i tranquil·litat. Et pot ser útil practicar algun exercici de relaxació.

De 64 punts en avall:
Probablement ets capaç de controlar les teves reaccions d’estrès i et mostris com una persona bastant relaxada. Segurament respons als diversos estressors amb què et trobes sense interpretar-los com una amenaça, això et permet mantenir relacions personals satisfactòries i afrontar el teu treball sense por i amb un bon nivell d’autoconfiança.

Recomanació:
Si la teva puntuació està per sobre dels 65, és molt probable que necessitis modificar el teu estil de vida i les teves habilitats de gestió de l’estrès.

Posar l’estrès a ratlla t’interessa, el programa L’estrès, a ratlla! t’ajudarà a identificar què t’està estressant i a definir què pots fer per posar-lo a ratlla definitivament, guanyaràs salut i qualitat de vida. Posa-t’hi ara mateix. Parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Recursos per afrontar l’estrès de la Universitat Autònoma de Barcelona

Nota: El qüestionari PSTRI fou utilitzat per estudiar el nivell d’estrès dels cuidadors d’estudiants d’educació especial i la seva salut relacionats amb la qualitat de vida, pels professors Rong Hu i Jin-Ding Lin, i es publicaren el resultats al Taiwan Electronic Periodical Service. L’estudi ha dut a terme una enquesta transversal amb el qüestionari PSYCHOSOMATIC TENSION RELAXATION INVENTORY (PSTRI) i l’escala de Salut i Qualitat de Vida (WHOQOL-BREF) de l’Organització Mundial de la Salut. S’enquestà a 597 cuidadors i els resultats van mostrar que el 23,8 % dels cuidadors es trobaven en alt risc d’estrès depressiu i necessitaven suport professional per reduir-lo i gestionar-lo.

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut, Estrès i qualitat de vida, Gestió emocional
3 comments on “Estrès. Test de nivell d’estrès (1)
  1. Molt interessant tant el test per saber quan cal frenar una mica, i la resta d’articles que he llegit del bloc m’han agradat molt!!!!
    Felicitats. Anna

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: