Aigua i salut, mites

El culte al cos esvelt i la por de la malaltia i a l’envelliment ens han decantat per adquirir hàbits alimentaris i d’estil de vida saludables. Tot allò que ens signifiqui incrementar la nostra salut i la nostra qualitat de vida ens interessa.
Avui, ens ocuparem dels hàbits saludables per procurar-nos una bona hidratació.
"Cogiendo agua", de Marco ChiesaL’aigua és un nutrient essencial per a l’organisme, la bioquímica fina del nostre cos no pot treballar si l’aigua escasseja, som aigua en més d’un 60%; podem sobreviure sense menjar, però sense aigua no viuríem més enllà de 2 o 3 dies. Beure menys aigua de la que ens cal ens perjudica, però beure’n massa també, i amb la salut no ens interessa jugar, ens arrisquem a perdre-la. Entre els hàbits i les creences que es difonen com saludables pel que fa a l’aigua, n’hi ha algunes que ni són saludables ni estan fonamentades científicament; i com que impacten sobre la nostra salut, ens interessa filar prim amb elles. Posarem unes quantes d’aquestes creences al punt de mira:

L’aigua ens ajuda a perdre pes?
L’aigua ni engreixa ni aprima. L’aigua pot contribuir al manteniment d’un pes saludable si a l’hora de beure optem per l’aigua, que conté zero calories, en comptes d’altres begudes refrescants ensucrades que inclouen entre 120 i 180 kilocalories addicionals per cada 33cl.

Beure aigua mentre mengem engreixa?
L’aigua no engreixa, és la més lleugera de les begudes, ens aporta zero calories, si la comparem amb altres begudes refrescants.
Beure aigua abans, durant o després de menjar no engreixa. Encara que sí que impacta sobre:
– la sensació de sacietat, si bevem tot just abans de menjar ens omple l’estómac, notarem la sacietat abans i tendirem a menjar menys.
– la digestió, si bevem aigua amb excés en els àpats, els sucs gàstrics estaran més diluïts i alentirem la digestió.
És recomanable beure preferentment entre àpats i beure aigua amb moderació mentre mengem; així no dificultem la digestió, d’una banda, i d’altra, no alterem la sensació de sacietat.

"Cleaning Basement, Drinking Water - Year 2 - 100/365", de Amarand AgasiEns cal beure 8 gots d’aigua diaris?
La quantitat d’aigua que necessita una persona diàriament per compensar la que perdem cada dia (en respirar, en orinar, en suar, …) és d’uns 2,5 litres en general, habitualment, la major part, la ingerim menjant i bevent, però varia molt d’una persona a una altra, hi ha molts factors que hi intervenen, per exemple:
La talla; una persona de 60 Kg és diferent d’una persona de 95 Kg, per tant les necessitat d’aigua d’una i altra variaran.
L’activitat física; una persona que treballa amb un ordinador en un ambient climatitzat tindrà unes pèrdues d’aigua diferents d’una persona que treballa collint maduixes a ple sol.
El clima; en una mateixa persona canviaran les necessitats d’aigua de l’hivern a l’estiu.
L’edat i el sexe; un adolescent i una àvia de 70 anys tindran, probablement, un grau d’activitat diferent i per tant unes necessitats d’hidratació desiguals.
L’alimentació; si acostumem a menjar amb poca sal i un dia mengem salat, tindrem més set.
Una alimentació que inclogui fruites i verdures fresques ens proporciona una hidratació de qualitat ja que ens aporta, a més a més de l’aigua que contenen aquest aliments, un bon complement de vitamines i minerals. Al llarg del dia, si sumem una infusió, una sopa, una poma i una amanida, podem comptar que entre tots quatre fan aproximadament 1 litre d’aigua enriquida. En una pera, en un plat de sopa, en una taronja, en un gaspatxo, en un cafè amb llet, en una infusió, hi ha l’equivalent a un got d’aigua en cadascun d’ells.
La Dra. Pilar Senpau, al seu llibre ‘Raons de pes‘ recomana, a les persones que fan dieta per perdre pes, beure un litre d’aigua pura per afavorir l’eliminació de les toxines que es produeixen com a conseqüència del processos metabòlics que s’engeguen en aprimar-se.
Beure aigua és saludable, però hiperhidratar-nos no ens interessa, ens pot provocar desmineralització per pèrdua de sals minerals, altrament anomenada hiponatrèmia. En una persona sana, la set és qui millor ens indicarà si necessitem  beure aigua. El color de l’orina és un bon indicador del nivell d’hidratació.

"Baker Creek Falls", de Kyle KruchokQui gestiona la nostra necessitat particular d’aigua?
El nostre cos, a través de l’hipotàlem, regula la nostra necessitat específica d’aigua i ens informa de la necessitat de beure amb la sensació de la set; i a través dels ronyons gestiona l’eliminació d’aigua. El procés d’absorció de l’aigua que ingerim triga entre 30 minuts i 1 hora, per això de vegades, quan tenim molta set, ens pot semblar que beure no ens la sacia.
Les persones grans presenten canvis en el funcionament dels ronyons i en la sensació de set, per això ens interessa controlar les seves necessitats d’aigua avaluant la quantitat i la qualitat de l’orina, orinar poca quantitat i de color intens és un indicador de falta d’aigua.
La set és l’indicador de necessitat d’aigua per excel·lència en una persona sana.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Referències:
‘Raons de Pes’. Pilar Senpau. Barcelona, Raval Edicions SLU, Pòrtic, 2009
Hiperhidratació a la Viquipèdia
Hiponatrèmia a la Viquipèdia en castellà

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Alimentació i salut
One comment on “Aigua i salut, mites
  1. Oriol López ha dit:

    Molt bons consells per ajudar a cuidar-nos.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: