Com identificar els riscos psicosocials

Tradicionalment, les empreses han adoptat mesures preventives per reduir els riscos de seguretat i higiene en el treball, però les empreses també presenten riscos psicosocials que, encara que difícils de mesurar i d’establir-ne la relació causa/efecte sobre la salut, tenen l’origen en condicions de treball deficients i afecten la salut de les persones, psicològicament, fisiològicament i socialment, i impacten també en la bona salut de les organitzacions.

Il·lustració de l'e-Book L'estrès, a ratlla!Què són els factors i els riscos psicosocials?

L’OIT-OMS (Organització Internacional del Treball – Organització Mundial de la Salut)  defineix els factors psicosocials:

Els factors psicosocials a la feina consisteixen en les interaccions entre el treball, el medi ambient, la satisfacció a la feina i les condicions de la seva organització, per una banda, i per l’altra, les capacitats dels treballadors, les seves necessitats, la seva cultura i la seva situació personal fora del treball; tot això, a través de les percepcions  i experiències, pot influir en la salut i en el rendiment i la satisfacció en el treball.

L’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball defineix els riscos psicosocials com:

  … els aspectes de disseny, organització i gestió del treball, així com del context social i mediambiental que poden causar un dany psicològic, social o físic en el treballador.

Quins són els factors de risc psicosocial?
El National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) d’EEUU, presentà com les principals condicions de risc psicosocial:

    1. La cultura de l’organització: escassa comunicació entre els diferents nivells jeràrquics, manca d’ajuda per a la resolució de problemes i absència de definició d’objectius.
    2. El rol de treball: expectatives de treball no definides o difícils d’obtenir, excés de responsabilitats o funcions, actuacions contra l’ètica professional, …
    3. La seguretat i la promoció laborals: inseguretat en el treball, dificultats per al creixement laboral, manca de formació per adaptar-se als canvis amb rapidesa.
    4. Les relacions interpersonals: ambients socials desfavorables, deficiències relacionades amb el treball en equip, conflictes interpersonals.
    5. Les condicions ambientals: condicions de treball desfavorables o perilloses: soroll, clima, substàncies tòxiques, …
    6. El disseny dels treballs: treballs amb un alt nivell de responsabilitat, treballs repetitius o rutinaris, treballs amb excessiva o amb escassa càrrega de treball, absència de control del ritme de treball, …
    7. L’estil de direcció: nul·la participació en la presa de decisions, poca comunicació i una política contrària a la conciliació de la vida familiar i laboral.

NIOSH Model of Job Stress
Impacte per l’exposició als riscos psicosocials
L’impacte dels factors de risc psicosocial en la salut i en el  benestar dels treballadors pot ser considerable i pot afectar qualsevol persona, independentment de les responsabilitats que desenvolupi i del lloc de treball concret que ocupi, i els efectes poden manifestar-se diferidament en el temps.
L’exposició a factors de risc psicosocial poden tenir conseqüències en:

  1. L’organització:
    – El rendiment laboral: menys eficiència i productivitat.
    – La qualitat i la quantitat de productes o serveis de l’organització.
    – Increment de les taxes d’error.
    – Augment de l’absentisme.
    – Increment de l’accidentalitat.
    – Conflictes en les relacions interpersonals.
    .
  2. Els treballadors i les treballadores:
    Estrès.
    Burnout, o síndrome d’esgotament professional, o síndrome del cremat.
    – Assetjament moral, o mobbing.
    Fatiga mental; disminució de la capacitat de resposta enfront de demandes cognitives.


Conclusions:

En els riscos psicosocials, la relació causa-efecte no és tan clara com en el cas dels riscos de seguretat i higiene, però la conjunció de diferents factors de risc psicosocial pot provocar l’aparició dels efectes esmentats, no obstant:

  • No sempre l’exposició a factors de risc psicosocials concrets tindrà conseqüències negatives per a l’organització i els treballadors i treballadores.
  • No totes les persones exposades als mateixos factors de risc psicosocials patiran els mateixos efectes ni es manifestaran de la mateixa forma ni amb la mateixa intensitat.
  • No hi sol haver efectes provocats directament per un sol factor de risc psicosocial.

Els factors de risc psicosocial tenen la potencialitat de causar danys sobre la salut física i psíquica de les persones, però no necessàriament els causaran.

Legalment, les empreses tenen l’obligació d’avaluar i aplicar polítiques de prevenció dels riscos psicosocials per protegir la salut dels treballadors i treballadores. Les organitzacions també hi tenen molt a guanyar aplicant-les.

A nivell personal, t’interessa avaluar els riscos psicosocials del teu lloc de treball, la teva salut i el teu benestar físic i emocional estan en joc. Identificar-los és el primer pas per aplicar mesures preventives.
El programa L’estrès, a ratlla!, t’ajudarà a identificar què t’està estressant i a definir què pots fer per posar l’estrès a ratlla definitivament, guanyaràs salut i qualitat de vida. Posa-t’hi ara mateix. Puc ajudar-te a aconseguir-ho, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
NIOSH: Stress… At Work
Els processos de treball i els riscos psicosocials, Oficina de Seguretat Salut i Medi Ambient de la UB.
Full informatiu Factors Psicosocials, Servei de Prevenció de Riscos Laborals de la UPC.

Coach personal

Tagged with: , ,
Arxivat a Com fer ..., Desenvolupament professional, Estrès i qualitat de vida, Gestió emocional, Relacions Personals
5 comments on “Com identificar els riscos psicosocials
  1. Mª Angels ha dit:

    Gràcies Sophia per tots els teus comentaris,són molt interessants..

    Una abraçada.
    Mª Angels

  2. […] Com identificar els riscos psicosocials | Sophia Blasco. Coaching … Posted on 28/11/2011 by Sophia Blasco. Tradicionalment, les empreses han adoptat mesures preventives per reduir els riscos de seguretat i higiene en el treball, però les empreses també presenten riscos psicosocials que, encara que … Source: coachingpersonal.cat […]

  3. Oriol López ha dit:

    Ens convé tenir molt presents aquests riscos i minimitzar-los al màxim a la feina i aquest article ens ajuda a prendre’n consciència.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: