28 d’abril, Diada per la Seguretat i la Salut al Treball

28 d'abril 2012, Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el TreballEl 28 d’abril és el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut al Treball.

No hi ha feines amb risc zero
Cada lloc de treball té uns riscos que ens interessa identificar, controlar i prevenir.
Avui, un alt percentatge de treballs són d’oficina i aquí l’estrès és un dels riscos psicosocials. L’estrès es tradueix en contractures musculars, lumbàlgies, insomni, irritabilitat, … impactant en la nostra salut considerablement. És una de les principals causes de baixa laboral a Catalunya.

Les principals conseqüències de l’estrès són les anomenades malalties cròniques d’adaptació. L’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient de la Universitat de Barcelona, al monogràfic Estrès en el Treball, ens en detalla algunes:

 1. Accidents cardiovasculars. La pressió psicològica per un control excessiu dels processos de treball, o per altres raons, augmenta el risc d’alteracions cardiovasculars.
 2. Disfuncions dels músculs i dels ossos. Les contractures, les sobrecàrregues de determinades articulacions, etc., segons les investigacions de la NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) i altres organitzacions, són atribuïbles a l’estrès.
 3. Trastorns psicològics. La depressió, l’ansietat i el “burn-out” poden estar relacionades amb activitats estressants.
 4. Accidents en el lloc de treball. Unes condicions de treball estressants interfereixen amb la pràctica d’un treball segur afavorint els riscos d’accidentalitat.
 5. Alteracions del sistema immunitari, provocant un increment d’infeccions i al•lèrgies.
 6. Disfuncions del sistema digestiu com la gastritis, el colon irritable, etc.
 7. Hipertensió arterial.
 8. Increment de les taxes de colesterol.
 9. Insomni.
 10. Sobrepès i obesitat.

Hi ha moltes malalties provocades per l’estrès laboral com a resultat de l’esforç de l’organisme per adaptar-se i fer front a les exigències de l’entorn, tenir-ho en compte és el primer pas per millorar i preservar la nostra salut i la nostra qualitat de vida.

28 d'abril 2012 Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, petitAdoptar mesures preventives, des de les organitzacions i a títol individual, és clau per preservar la nostra salut, i la primera mesura és, sens dubte, posar l’estrès a ratlla.
Si no vetllem nosaltres per la nostra pròpia salut, a qui li encarregarem que ho faci?
Reduir i gestionar l’estrès t’interessa, és una mesura que incrementarà la teva salut i la teva seguretat a la feina. El programa L’estrès, a ratlla!, t’ajudarà a identificar què t’està estressant i a definir accions a fer per posar l’estrès a ratlla definitivament, guanyaràs salut i qualitat de vida. Posa-t’hi ara mateix. Puc ajudar-te a aconseguir-ho, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a:
Notes sobre l’estrès en l’àmbit laboral. Generalitat de Catalunya. Departament de Governació i Administracions Públiques. Direcció General de la Funció Pública
L’Estrès Laboral i la seva influència sobre la salut, Agència de Salut Pública de Barcelona
L’estrès en el treball. Universitat de Barcelona. Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient

Coach personal

Tagged with: ,
Arxivat a Desenvolupament professional, Estrès i qualitat de vida, Relacions Personals
One comment on “28 d’abril, Diada per la Seguretat i la Salut al Treball
 1. Oriol López ha dit:

  De vegades es fa broma sobre aquest tema de l’estrès i no se li dóna la importància que té. Tal i com ens fa veure aquest article, cal prendre’ns aquest tema molt seriosament, ens hi va la salut!

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: