A més a més de contactar amb el servei d’emergències mèdiques, cas de necessitat:
1.- Elimina les barreres geogràfiques i temporals; els professionals de la salut et poden diagnosticar i tractar malalties a distància.
2.- Afavoreix el seguiment de la teva salut de manera continuada.
3.- Permet passar de l’atenció centralitzada a l’hospital a un sistema d’atenció personalitzada i adaptada a les teves necessitats.
Avui les App per a mòbils creixen i, en l’àmbit de la salut, hi ha milers d’aplicacions per a ciutadans, pacients i professionals sanitaris, dissenyades per ajudar en l’autogestió de la salut, facilitant el control d’indicadors com els nivells de glucosa, recordant-nos l’hora de la medicació, estimulant l’activitat física i els hàbits de vida saludables, etc.
TicSalut ha recollit alguns exemples d’aplicacions per a mòbils
- La Carpeta personal de salut, que dóna accés a informació personal de salut i facilita interactuar amb hospitals i Centres d’Atenció Primària, etc. ja s’ha començat a implantar.
- Per controlar els nivells de glucosa i altres indicadors de malalties cròniques han sorgit aplicacions com Medical Guard Diabetes, homologades per TicSalut.
- Per deixar de fumar disposem d’aplicacions com Quit Now (gratuïta, amb una versió de pagament per 2,99 €).
El futur de la salut ha arribat al mòbil, la infografia següent ens en fa una instantània:
.
Precaucions a l’hora d’emprar una Aplicació en Salut 2.0
– No totes estan avaluades i regulades per les autoritats sanitàries, tinguis en compte el teu estat de salut i l’objectiu de l’aplicació abans de seguir-ne els consells.
– Com a garantia de la fiabilitat de l’aplicació, esbrinar qui l’ha elaborada, o qui la distribueix, tant des del punt de vista de la salut com del tecnològic.
– Desconfia de les aplicacions “anònimes” on no figura cap autoria. El sector de les App en salut no està exempt de possibles aplicacions malicioses que poden malbaratar-te el mòbil.
– La confidencialitat i la privacitat de les teves dades ha d’estar garantida en tot moment. Quan descarreguis i activis una App has de conèixer qui i com pot accedir a les teves dades i informació. Recorda, les teves dades personals poden tenir un gran valor per al mercat publicitari o per altres usos fraudulents.
– No totes les aplicacions funcionen en tots els dispositius mòbils. Si has decidit instal·lar-te’n una, ha de ser compatible amb el sistema operatiu del teu mòbil.
– Valora el preu i la forma de pagament.
El teu mòbil pot ser un bon aliat per tenir cura de la teva salut, aprofita’l!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a:
Salut 2.0 aplicacions per a mòbils
The future of health is your smartphone
No podem pas desaprofitar aquests nous recursos per tenir cura de la nostra salut.
Hi estem absolutament d’acord. Gràcies per comentar, Oriol.