
“Sal Cristalizada”, de Juanan Ruiz, al Flickr
Reduir la sal (sal comuna) i augmentar el potassi a la dieta evita milions de morts per malalties cardiovasculars i vessaments cerebrals segons les conclusions de tres estudis.
- Una modesta reducció de la sal contribueix a rebaixar significativament la pressió arterial, el risc d’atac de cor i el de vessament cerebral.
- Un increment del potassi aconsegueix minvar la pressió arterial i el risc d’accident vascular cerebral es redueix en un 24%.
Els autors dels estudis recomanen reduir la sal a la nostra dieta.
Una bona estratègia per aconseguir-ho ens la proporcionen les herbes aromàtiques i les espècies; una amanida amb farigola i un lleuger toc de pebre de Caiena és una delícia. L’orenga, el romaní, la sàlvia, el comí, l’all, … ens donen molt de joc.
Una ingesta suficient de potassi ens la podem garantir diversificant els aliments. Alguns aliments com el julivert, els albercocs secs, la xocolata, la fruita seca, les patates, els brots de bambú, els plàtans, els alvocats, els fesols de soja, el segó, les fruites, les verdures, la carn i el peix són rics en potassi.

Ametlla, de Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, a la Viquipèdia
Relació de contingut de potassi en alguns aliments que en contenen en quantitats significatives (la quantitat està referida en mil·ligrams per cada 100 grams d’aliment) :
– Els festucs, 1042 mg
– Les ametlles, 705 mg
– Els espinacs, 558 mg
– Les bledes, 549 mg
– Els alvocats, 485 mg
– Les patates, 421 mg
– Els plàtans, 358 mg
– L’escarola, 314 mg
– La coliflor, 299 mg
– Les carxofes, 286 mg
– Els albercocs secs, 259 mg
– La llimona, 138 mg
El potassi es troba en molts aliments habituals de la nostra dieta, augmentar la ingesta diària de potassi t’és fàcil i t’interessa.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a:
– Less Salt, More Potassium = Millions of Lives Saved
– Potassium Intake, Stroke, and Cardiovascular Disease : A Meta-Analysis of Prospective Studies
Nota:
Les quantitats de potassi dels aliments han estat obtingudes de l’entrada de cada aliment a la Viquipèdia en anglès.
+ sobre el Potassi en català, i una entrada molt completa sobre el Potassi a la Viquipèdia en anglès.
Troballa feta gràcies a +Octavi Figueras
Reblogged this on Celler-Adocse.
En començar l’article (interessantíssim com tot el lloc web) segur que volíeu dir “Reduir la sal [sòdica] i augmentar el potassi…”, ja que de sals n’hi ha moltes, entre les quals també la sal potàssica! (KCl, clorur de potassi).
Tens raó Josep Maria, me refereixo a la sal comuna de cuina, a la sal sòdica.
Gràcies!