
Queratosi Actínica, de Timpo, a la Viquipèdia
La queratosi actínica, altrament anomenada queratosi solar o queratosi senil, és una alteració de la pell caracteritzada per la formació d’escates i crostes a la pell, sovinteja en persones de pell clara i s’associa a l’exposició al sol. Podem prevenir-la i tractar-la. Com que és una lesió potencialment pre-cancerígena, és recomanable consultar el metge.
La queratosi actínica apareix a la pell exposada al sol; a les lesions, la pell és més gruixuda, s’escama i forma crostes seques i aspres. Les lesions comencen fent àrees escamoses planes, que s’endureixen i creixen en amplada i en alçada; la coloració és variable, pot ser fosca o clara, marró, rosa, vermella, o mantenir el mateix pigment que la pell circumdant. La queratosi actínica pot aparèixer en qualsevol àrea exposada al sol: a la cara, a les orelles, al coll, al tòrax, al dors de les mans, als avantbraços o als llavis.
Prevenció de la Queratosi Actínica
Les mesures preventives són similars a les del càncer de pell:
– Protegeix-te del sol amb roba, barrets, para-sols, filtres solars.
– Evita l’exposició al sol durant les hores del migdia, especialment el sol des de les 10.00h del matí a les 14.00h.
– Les cabines de bronzejat artificial emeten més UV que el sol, estalvia-te-les.
– Consulta el metge si notes una alteració a la pell que et pica o et sagna, que la pell s’ha fet més gruixuda o si t’observes canvis en la forma o en el color de la pell.
Tractament de la Queratosi Actínica
Els dermatòlegs, actualment, disposen de diverses estratègies per a tractar-la.
A la mare, la dermatòloga li va tractar amb crio-cirurgia amb nitrogen líquid congelant les plaques i aplicant una crema.

Crema Aloe Vera Sàvila del Instituto Español
Com que les plaques de queratosi no desapareixen definitivament (es ressequen, s’endureixen, s’esquarteren i fan ferides que s’infecten), seguim les recomanacions de la doctora i estem aconseguint barrar el pas a la queratosi actínica.
Per controlar la queratosi que pateix la mare, a casa, apliquem les mesures que la doctora ens va proposar:
– Protegir-la del sol.
– Mantenir-li la pell ben hidratada.
Diàriament, el cuidador, o la cuidadora, utilitzen una crema amb Aloe Vera per hidratar-li la pell, li’n fan dues o tres aplicacions diàries.
Setmanalment, una vegada hem nodrit abundantment amb la crema d’Aloe Vera les plaques de queratosi, li apliquem sobre les lesions una gassa humida durant 5 minuts, retirem les gasses, apliquem la crema d’Aloe Vera novament i li fem un massatge suau sobre les plaques, així aconseguim exfoliar les plaques de queratosi. Si la placa no s’exfolia, la nodrim amb crema i repetim el procediment al cap de 2 o 3 dies.
Així, algunes de les lesions desapareixen definitivament. Pel que fa a les plaques de queratosi actínica residuals, aconseguim que el seu gruix sigui mínim i, en estar ben nodrides de crema, no s’esquarteren, amb el que evitem les sobreinfeccions a la pell.
La doctora de capçalera li revisa les lesions de queratosi actínica cada vegada que la visita i si observem canvis en les plaques, consultem a la doctora, per si valora convenient adoptar altres mesures, recordem que és una lesió potencialment pre-cancerígena.
La Crema Aloe Vera Sàvila del Instituto Español ens ha donat molt bon resultat, la trobem a botigues de perfumeria i grans superfícies i el preu és assequible.
La mare pateix una malaltia neurodegenerativa i cuidem la mare a casa. Si estàs vivint una situació semblant, podem compartir estratègies i solucions a l’espai comentaris, o a títol individual, com prefereixis.
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a:
Actinic Keratosis a la American Academy of Dermatology
Actinic Keratosis a la Viquipèdia en anglès
Desde Instituto Español, muchas gracias