5 estratègies de xantatge emocional al descobert

34 caccia tortore,Taccuino Sanitatis, Casanatense 4182, Viquipèdia

34 caccia tortore,Taccuino Sanitatis, Casanatense 4182, Viquipèdia

Quan una persona utilitza la culpa, el deure, la vergonya o la por per manipular-nos, ens està fent xantatge emocional; una forma d’abús per obligar-nos a passar per l’adreçador sota amenaça subtil, per a que no ens n’adonem que ens està manipulant però, malgrat la subtilesa, en sentirem l’ansietat, la confusió i la pressió per actuar com se’ns imposa. Fer-nos creure que, si no cedim a les exigències del xantatgista, no estem actuant degudament, és part essencial del joc del xantatge i ens interessa blindar-nos front el xantatge emocional i utilitzar bones estratègies per alliberar-nos del xantatge emocional.

Qui fa xantatge emocional utilitza qualsevol arma útil: l’encís, les crítiques dures, el silenci hostil, les amenaces o, fins i tot, la violència física. Ens afalaga quan fem allò que ens imposa i ens ataca tan bon punt dissentim o defensem la nostra independència. I sempre en vols més, no importa quant l’hi donem.

El xantatge emocional es pot donar en relacions paternofilials, maternofilials, de parella, de germans o d’amistats íntimes.

Segons la doctora Susan Forward, autora del llibre Emotional Blackmail, les víctimes de xantatge emocional no donen crèdit a l’abús deliberat que estan patint, ja que són persones de bon cor que mai adoptarien un comportament d’aquesta mena.

Les 5 estratègies de xantatge emocional més habituals són:

 1. El càstig
  Si no fas allò que jo vull: Et sortirà car! / Arruïnaré la teva reputació! / Mai més et dirigiré la paraula! / Mai tornaràs a veure els teus fills!
 2. L’auto-càstig
  Si no fas allò que jo vull: M’autolessionaré! / M’emmalaltiré i me deprimiré! / Patiré un infart de cor! / Deixaré de menjar! / Marxaré de casa! / Me mataré!
 3. La llàstima
  Estic molt deprimida / Necessito un lloc on allotjar-me uns dies / Ets l’única persona que em pot ajudar!
 4. Les exigències
  Renuncia a la teva independència! / Trenca les relacions amb amics i familiars / Estiguis exclusivament per mi! / Deixa que la meva mare vingui a viure amb nosaltres!
 5. La preocupació
  Me tens molt amoïnada! / Vull assegurar-me que estàs bé!

Conèixer aquestes estratègies habituals del xantatge emocional ens ajudarà a posar-lo al descobert i estalviar-nos caure al seu parany.
Si estàs patint xantatge emocional, puc ajudar-te a sortir-te’n, parlem-ne!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Documentat a: Emotional Blackmail, de la doctora Miriam Adahan

Coach personal

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Gestió emocional, Relacions Personals
2 comments on “5 estratègies de xantatge emocional al descobert
 1. Mercè ha dit:

  Els dos primers paràgrafs m’han fet pensar en una situació laboral, més enllà de l’entorn íntim. Hi ha persones incapaces de voler acceptar que tinguis un altre punt de vista.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Noi volen acceptar l’altre punt de vista, no els interessa.
   Aquestes situacions ens interessa gestionar-les de la manera més sostenible possible i amb discreció. La diversitat d’interessos és natural però no implica que s’hagi d’entrar en confrontació.
   Gràcies per comentar, Mercè.

Els comentaris estan tancats.

La teva sessió de regal, d'Isabel Mas
Agenda
Descarrega’t l’e-Book!
L'estrès, a ratlla! e-Book

Escriu la teva adreça de correu i rebràs els nous articles al teu correu immediatament!

A %d bloguers els agrada això: