
“Hungry”, de Carlos Felipe Pardo, Flickr
L’autèntic secret per gaudir d’un pes saludable està en menjar per satisfer les teves autèntiques necessitats energètiques i nutricionals. Quan necessites energia, la gana t’avisa activant-se.
Però hi ha molts altres estímuls dels sentits que ens provoquen les ganes de menjar: certs anuncis de la televisió, els esdeveniments socials amb piscolabis, l’olor d’un menjar que ens agrada o la panereta de caramels de recepció. Ens provoquen i ens sembla que tenim gana, fins i tot quan no en tenim.
D’altra banda, el menjar juga molts papers. De vegades mengem per satisfer necessitats emocionals, per compensar un fracàs, per festejar un èxit, per apaivagar l’ansietat, per reparar la frustració, per matar l’avorriment o reaccionem menjant quan se’ns presenta un problema.
Menjar en resposta a una provocació dels sentits o per satisfer necessitats emocionals engreixa.
Saber identificar la gana autèntica t’interessa.
La gana autèntica s’activa quan la taxa de glucosa en sang baixa, la gana ens impulsa a menjar i reposem l’energia que ens cal.
La gana falsa ens aboca a menjar més enllà de les autèntiques necessitats energètiques i nutricionals i ens engreixa.
Trucs per identificar la gana autèntica
- Quant temps fa que has menjat?
Cada vegada que et sembli que tens gana, pregunta’t: Quant fa que he menjat?
Si fa menys de 2 o de 3 hores, probablement no és gana autèntica.
Si és gana autèntica, una pometa et pot ajudar a arribar al proper àpat amb la gana moderada que t’interessa. - La gana autèntica s’incrementa gradualment
Mentre que la gana emocional o la provocada per l’estimulació dels sentits es presenten sobtadament. - Els símptomes que acompanyen la gana autèntica són:
– Lleuger dis-confort d’estómac o fins i tot ens gruny
– Sensació d’estómac buit
– Irritabilitat
– Mal de cap
– Fatiga
– Dificultat per concentrar-te. - Veure o olorar menjar ens tempta a menjar sense gana.
Abans de fer el primer mos, pregunta’t:
– Acabo de dinar fa uns minuts?
– És gana autèntica? - La gana emocional és molt sibarita.
Si tens gana de dolç quan se’t presenta un problema o una situació adversa, és gana emocional.
Si ha de ser xocolata i no pot ser cap altre aliment, probablement estàs utilitzant la xocolata per satisfer necessitats emocionals, per compensar una frustració, per respondre front a un problema. La gana autèntica no mira prim, l’energia pot obtenir-la d’una llesca de pa o d’una poma.
Algunes maniobres de distracció per tal de foragitar la gana falsa:
- Beu-te un got d’aigua
- Fes un passeig o canvia d’escenari
- Fes alguns exercicis, fes una sessió d’estiraments, puja un parell de pisos.
- Truca un o altre
- Pinta o fes alguna cosa amb les mans
- Endreça l’armari o el rebost.
- Repara aquell estri espatllat
- Programa una sortida per al cap de setmana
T’interessa menjar quan la gana és autèntica, si la gana és falsa, adopta una maniobra de distracció. Aquestes trucs t’ajudaran a gaudir d’un pes saludable.
Utilitza l’escala de la gana i la sacietat per ajudar-te a identificar la gana autèntica.
Per aprimar-te definitivament adopta el programa Aprima’t! Ara pots! i t’aprimaràs de forma saludable i sostenible, menjant i gaudint, sense pesar els aliments ni comptar les calories, sense prohibicions, sense suplements i sense exhaurir-te cremant calories. Comença avui mateix! Parlem-ne!
Sophia Blasco Castell, assessora i coach
Documentat a Get In Touch With Your Appetite
Reblogged this on Celler-Adocse.